Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Vi måste bekämpa vetenskapsförnekelse

Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Myter och vilseledande information vinner över fakta om de inte bekämpas. Vi behöver bli mer medvetna om hur vetenskapsförnekelse och vilseledande information påverkar oss – och hantera det med effektiva metoder.

Runt om i världen manifesterade man för vetenskapen i March for Science den 22 april. Vetenskap har stor betydelse och samhällsnytta. Den hjälper oss att ta vara på möjligheter och undvika problem. Varför behövs en manifestation? Jo, vilseledande information och vetenskapsförnekande är ett allvarligt hot mot säkerhet, hälsa och demokrati. Till exempel riskerar sjukdomar att spridas på grund av felaktigheter och myter om vaccin.

De som sprider myterna har en fördel. Det går lätt och snabbt att skapa felaktig information. Men att bemöta det som är fel kan ta tid. Verkligheten är ofta komplex. Fakta kan kräva en lång förklaring som läsaren kanske inte har tid eller ork att ta in. Myten är ofta väldigt förenklad. Myten kan bli svår att avfärda.

"A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on." Det sa Winston Churchill innan kabel-tv och Internet. Och i dag sprids information blixtsnabbt i jämförelse med på Churchills tid.

Tyvärr har de som vilseleder ännu en fördel. Om vi får rätt information och felaktig information tar de ut varandra. Resultatet blir att vi inte skapar en uppfattning. Det gör oss uppgivna i frågan och vi vågar alltså inte tro på fakta när vi samtidigt får vilseledande information.

Naomi Oreskes och Erik Conway har visat hur tobaksindustrin under lång tid lyckades få allmänheten att tvivla på rökningens hälsorisker som vetenskapen  kände till. Samma tillvägagångssätt används och har använts av fossilindustrin. Att skapa tvivel för de överväldigande vetenskapliga bevis att den globala uppvärmningen huvudsakligen är orsakad av oss människor. Den president som först blev informerad om riskerna med global uppvärmning var Lyndon B. Johnson för över 50 år sedan. De med intressen för att förhindra och försena åtgärder har varit mycket framgångsrika.

Man kan dock övervinna att fakta och myt tar ut varandra. Tillsammans med faktan behöver man ge en förklaring hur myten ser ut. När man får en förklaring och en svag dos av myten blir man immun mot det felaktiga tankesättet.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.