Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-borja-betala-for-att-regnskogen-ska-finnas-kvar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi måste börja betala för att regnskogen ska finnas kvar”

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Länder med stora regnskogar sitter med världens kanske mest efterfrågade resurs, samtidigt som deras ekonomiska situation inte är den bästa. Det är dags att dessa länder får betalt. Det handlar om allas överlevnad, skriver läsaren Gunnar Bosell.

Rätta artikel

Brasilien och Sydostasien hugger ner sina regnskogar i rask takt för att skapa större inkomster. Ett helt normalt beteende, som har tillämpats genom århundraden, inte minst i våra trakter. Nu har emellertid förutsättningarna ändrats och de stora skogarna är livsnödvändiga för hela klotets existens,

Under de senaste seklen har vi skapat vårt välstånd genom att utnyttja fossila bränslen och enorma förmögenheter har genererats i de länder som haft tillgäng till produkterna. Restprodukterna har helt gratis släppts ut i atmosfären och nu ser vi resultaten.

Områden med stora skogar sitter nu med världens kanske mest efterfrågade resurs, samtidigt som den ekonomiska situationen inte är den bästa. Det är dags att dessa länder får betalt för att fånga in koldioxid som släpps ut och kan skapa ett välstånd som vårt, utan att ytterligare förstöra atmosfären.

Blir det dyrt? Säkert, men betydligt billigare och effektivare än att bygga enorma infångningssystem för koldioxid. Blir det svårt? Säkert, med de nationalister som blir allt vanligare i världen. Men vi behöver inte bara betala för att leva, utan också för att överleva.

Tänk på det, ni som nu samlas på klimatmötet i Katowice.