Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 15:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-borja-lyssna-pa-kvinnornas-erfarenheter/

Insändare

Insändare. Vi måste börja lyssna på kvinnornas erfarenheter

De kvinnor som söker alternativ till syntetiska hormoner, är pålästa och har gjort ett informerat val får oftast ingen hjälp från vården. Kunskap om kvinnans hormonsystem och menscykel finns, så både skola och vård har stora chanser att öka sin kompetens på området.

”Var och en blir salig på sin tro”, och det är ok. Men vill vi ha en kvinnohälsa som är bättre än i dag måste vi börja lyssna på kvinnorna och ta med deras erfarenheter i förbättringsarbetet.

De kvinnor som söker alternativ till syntetiska hormoner och vill lära sig förstå sitt hormonsystem har olika problem relaterade till menscykel och hälsa. De är pålästa och har ofta under många år försökt få hjälp från vården, och är ofta mycket besvikna. Ibland kan de även känna sig omyndigförklarade och kränkta bland annat för att det val de gjort att välja bort syntetiska hormoner inte ”anses okej”.

Menscykeln framhålls allt oftare som kvinnans femte vitala tecken på hälsa. Genom en kunskapsbaserad relation till sin egen kropp och menscykel nås en stärkt självkänsla, motivation och makt över sitt eget liv och sin reproduktiva hälsa. Med kunskapen och förståelse för den egna kroppen kan kvinnan göra informerade val under hela sitt reproduktiva liv.

Kunskap om den egna kroppen borde självklart komma kvinnor till del. Tyvärr är både skolans undervisning och vårdens kommunikation, och sannolikt kunskapsläge, i detta bristfällig.

Problem så som acne, smärtsam mens, riklig blödning med mera kan ha olika orsaker. Att förstå och därefter åtgärda grundproblemet är alltid bättre än att bara lindra symptomen. Hormoner kan vara en bra lösning på många kvinnors symptom. Dock vore det önskvärt om vården i större grad tog sitt ansvar för helheten, samt även visade på alternativa sätt att råda bot.

Det är bra att kvinnors hälsa diskuteras och att ifrågasätta rådande praxis är en förutsättning för förbättringsarbetet. Vi välkomnar vårdens vilja att lyssna till kvinnornas erfarenheter!