Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 19:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-fa-stopp-pa-overgreppen-mot-kvinnor/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi måste få stopp på övergreppen mot kvinnor

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Det får vara nog med våldtäkter och sexuella övergrepp mot kvinnor. Vi män måste se till att det blir en förändring och börja stå upp för kampen mot sexualbrott och kränkningar.

Rätta artikel

Sommarsverige är i full gång med festivaler, ledighet, semestrar och annat som skapar stora förväntningar. Min avsikt är inte att redan i början av sommaren lägga sordin över den glädje man kan känna. Men jag skriver av en särskild anledning. Min avsikt är en vädjan till besinning och ett stopp på sexualbrotten mot kvinnor.

För snart två år sedan blev vår dotter utsatt för en våldtäkt. De sår som sattes i hennes själ och hur det i övrigt påverkade oss nära anhöriga går inte att med ord beskriva.

Varför skriver jag och vill dela med mig av vår smärta? Varför vill jag dela med mig av det lidande jag bevittnar varje dag? Varför ska vi tänka på skydd medan en gärningsman går fri?

Vi har hört det förut att nu får det vara nog. Men tyvärr måste detta nödrop upprepas. Varje dag kan vi höra om nya våldtäkter. De som får mest uppmärksamhet i medierna är våldtäkter i offentligheten. De flesta begås dock i nära relationer med synnerligen komplexa konsekvenser, ofta utan lagföring och åtal. Själv har jag haft anledning att skärskåda och analysera sexualbrottsstatistiken och då särskilt våldtäkterna. Det är en vedervärdig läsning. Som nära anhörig känner jag stor ilska och frustration över att det till synes inte blir någon förändring.

Det är i grunden ett strukturellt manligt problem. Förändringen måste komma inifrån våra egna manliga led. En vädjan till alla män är att stå upp för kampen mot sexualbrott och kränkningar mot kvinnor.

Redan en bit in på festivalsommaren har det rapporterats sexuella ofredanden och våldtäkter. Brännbollsyran i Umeå och Summerburst, och ännu är det bara i början. Du som har ägnat dig åt dessa överfall och kränkningar, du ska veta att du har orsakat en skada långt vidare än du anar. Den katastrof och smärta som en våldtäkt får till följd drabbar inte bara brottsoffret. Vi kan snabbt räkna fram nära anhöriga, föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, släkt, vänner i alla led, ett övergrepp kan beröra ett tusental på något sätt.

Och även bland dina egna släktingar och vänner försätter du något tusental i en brottsoffersituation. Vill du verkligen offra kanske dina barn eller kommande barn och framtid? Vill du förnedra din egen syster, mor, mormor, farmor och en dotter nu eller i framtiden, utöver den kvinna som utsatts för kränkningar?

Min uppmaning är, försök att förstå hela konsekvensen av ditt handlande. Jag vädjar till ditt inre förnuft för både dig själv och dina medmänniskor. Du äger dina egna beslut och har eget ansvar för dina handlingar. Jag är pappa till en utsatt dotter, men jag vill att du ska veta, att även för den man som är pappa till en våldtäktsman är det en katastrof.

Låt flickor och kvinnor leva utan manliga kränkningar, våld och manligt förtryck.