Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-22 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-forsta-varfor-usa-ar-ett-daligt-exempel/

Insändare

Insändare. Vi måste förstå varför USA är ett dåligt exempel

Foto: Carolyn Kaster/AP
Foto: Carolyn Kaster/AP

Sverige och västvärlden bör lära av utvecklingen i USA för att inte gå samma väg. Dödsskjutningen i Las Vegas är ett av många symptom på att landet har stora problem.

Jag bodde i USA i tolv år, först som student och senare jobbade jag i Miami, San Diego och utanför Los Angeles. I förra veckan skedde USA:s genom tidernas värsta dödsskjutning i Las Vegas. Det är helt ofattbart hur en människa kan genomföra det som han faktiskt gjorde.

Efter Las Vegas, och efter allt annat som pågått i landet ”over there” det senaste årtiondet, bör vi i Sverige och andra länder titta noga på deras exempel för att lära oss, och se till att göra allt vi kan för att inte hamna där själva.

Det finns några exempel jag tycker bör lyftas upp och som jag tror har en avgörande roll för USA:s utveckling.

Amerikanerna vägrar införa smarta kontroller för skjutvapen, mycket tack vare det mäktiga NRA (vapenlobbyn) som på olika sätt betalar politiker för att rösta deras väg. NRA har till exempel en rating, en klassifikation av politiker, från F till A+, och vice presidenten Mike Pence har gång på gång fått en gradering på A, och A+ från NRA. Han har valt att stödja olika förslag som hjälper vapentillverkare, och minskat kontroller. Att Trump valde en sådan person till vice president sänder ganska tydliga signaler till samhället i stort.

USA ignorerar psykisk ohälsa. De behandlar med piller och mediciner istället för med terapi och annan vård. Sjukvården är överhuvud taget helt upp-och-ner, och även här vinner starka intressegrupper från läkemedelsindustrin över invånarnas bästa, som inte alls klarar mobilisera sig för att ändra den inslagna vägen, där pengar för att medicinera och lappa ihop sjuka väger långt tyngre än preventivvård och utbildning i hälsa.

Främlingsfientligheten ökar, och ’hårda tag mot utlänningar’ får fler och fler anhängare, med president Trump i täten. Hans simpla retorik går ut på att det ska lösa problematiska samhällsproblem och åhörarna lapar gärna i sig de förenklade lösningarna. Detta delar det amerikanska samhället på ett sätt som få saker tidigare gjort, eftersom de som är minst pålästa ofta känner sig mest övertygade med en sådan ledare ”i ryggen”. I takt med att folk bråkar om allt, och medierna underblåser känslorna, blir det allt svårare för medborgare att faktiskt avgöra vad som händer i landet och vad som är bra eller dåligt.

Solidaritet, och vilja att hjälpa utsatta är begrepp som är på väg att suddas ut i USA. Man tränas tidigt att sätta sig själv i centrum, att vara en vinnare! Tävlingen om ’bästa livet’ startar innan tonåren. Att grupper i samhället har det svårt eller är utsatta är inget man hinner sätta sig in i.

USA är inte en ledstjärna som landet tidigare varit (till och från). De visar varken vägen vad gäller sociala frågor, eller humanistiska ideologier: Vore det inte för Elon Musk och ett antal visionärer så bidrar landet USA allt mindre till en bättre värld. Däremot är de störst och bäst i en sak: att vinna. Det finns inget större bevis än Trump. I USA finns inget viktigare än vinst. Det är i dag anledningen att världen styrs av pengar. För den med mest pengar, den vinner.

Det är som bekant lättare att rätta till problem innan de blivit för stora, så låt oss titta på Amerika och se landet för vad det är, en stat med ett trasigt maskineri, där rättssystem, sjukvård, skola och omsorg är i förfall. Jag har ingen som helst aning om hur USA ska kunna ta sig ur sin situation. Men vi i Sverige är ännu inte där. Vi är fortfarande annorlunda. Vi har lite tid.