Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-ha-ett-mer-kritiskt-samtal-om-brottsbekampning/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi måste ha ett mer kritiskt samtal om brottsbekämpning

Tänk om en central förklaring till "invandrares" överrepresentation i brottsstatistiken är att rättssystemet är rasistiskt? Vi behöver ett ärligare och mer kritiskt samtal om kriminalisering och brottsbekämpning.

Rätta artikel

Både liberala och vänsterdebattörer tycks bli nervösa inför frågan om "invandrares" överrepresentation i brottsstatistiken. Och det är kanske inte så konstigt. Om man inte orkar, vill eller vågar vara systemkritisk måste man också mer eller mindre godta rättssystemets behandling och etikettering av människor.

Men det finns också en annan möjlig förklaring till varför personer som rasifieras också kriminaliseras i högre utsträckning än vita svennar. Nämligen att brottsbekämpandet, ordningsmakten och rättssystemet är djupt rasistiska institutioner. Det är verkligen inte svårt att hitta belägg för att det förhåller sig så, inte bara i människors erfarenheter och berättelser, utan också inom kriminologin och polisforskningen.

Men tron på polis och domstolar är djupt rotad, och den mediala, deckardoftande "tjuv- och polis"-världsbilden utbredd – och älskad – vilket gör att dessa perspektiv inte förmår att tränga igenom bruset. Därför får vi också stå ut med en debatt som ofta står mellan halvfascistiska perspektiv på den ena sidan och humanistiska, men också ängsligt systemkramande synsätt på den andra. Jag skulle föredra ett mer ärligt, öppet - och kritiskt - samtal kring brottsbekämpning, polisproblematik och kriminalisering.