Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-ha-nationella-journaler-patienternas-skull/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi måste ha nationella journaler – för patienternas skull

Foto: Alamy

Sverige behöver en nationell, sammanhållen och därmed effektiv journalföring som innehåller all information om patientens hälsa. Vi måste ta vara på de tekniska lösningar som finns för att kunna ge patienterna en säker vård.

Jag var nyligen på semester tillsammans med en vän som studerar ett program som innehåller mycket programmering. När vi satt i vår smidigt beställda Uber-taxi på väg till innerstaden diskuterade vi alla bekvämligheter som teknik fört med sig. Oundvikligen kom jag in på min vardag, som läkarkandidat, och chockade min vän med fakta om hur eftersatt vården är inom området teknologi.

Om du behandlas med cellgifter för din cancerdiagnos i Stockholms läns landsting och medvetslös kommer in på akuten under din semester i Skåne kommer inte doktorn se i sina papper att du har cancer eller vilka läkemedel du tar.

Min erfarenhet från akutsjukvården är att patienternas bild är att all information om deras sjukdomshistoria och läkemedel finns lättillgänglig i datorn. Att endast oengagerade eller stressade läkare inte har koll på höftoperationen som gjordes en månad tidigare, inklusive den efterföljande svåra infektionen. Även anteckningar från vårdcentralen några kvarter bort från akutmottagningen kan vara gömda. Inte omöjliga att få åtkomst till, snarare svåra att upptäcka om man inte vet vad man letar efter. När det ska gå fort är det framför allt en överblick man vill ha, något som de flesta journalsystem inte ger.

Olika landsting har alltså olika journalsystem. Dels skiljer sig själva programvaran, dels så innehåller de olika information om patienter beroende på var de har vårdats. Försök har gjorts för att samordna det hela, vilket mynnade ut i ytterligare ett system – Nationell patientöversikt. En granskning av SVT visade att det knappt användes då informationen i systemet upplevdes som icke-uppdaterad och av varierande omfattning. Orsaken är ganska enkel: det redan enorma kravet på dokumentation inom sjukvården kan inte bli större.

Uppenbarligen har problemen med bristen på samordnad vård i landet diskuterats och lett till åtgärder. Dessa åtgärder är inte mer enhetliga och länsövergripande smidiga system, utan fler separerade system.

För varje ny praktikplats jag har på olika sjukhus och avdelningar lär jag mig om nya system, med tillhörande nya inloggningsuppgifter och rutiner. Problemet är att dessa, förmodligen dyra, system inte är synkroniserade med varandra. Jag ser läkare sitta i timmar med utskrivningar från sjukhus då de måste uppdatera och samordna alla dessa system. Inte sällan är informationen i något system inaktuell och måste rättas till.

Integritet, kanske någon tänker. Jag ser ingen större svårighet i att enkelt låta patienten få bestämma själv över vilka journalanteckningar som den inte vill ska visas. I och med införandet av journalen på internet, tillgänglig att läsa för patienten när som helst, ser jag inga praktiska problem.

I en tid då journalen verkar ta över den personliga ansvariga läkarens roll måste det ställas högre krav på tekniken. Jag vädjar till er politiker och teknologer som vill ha mer effektiv och patientsäker sjukvård: ett system för en nationell universaljournal, tack. Gärna ett system som inte kraschar. Och hör med oss sjukvårdspersonal om vad vi uppskattar i det system vi använder dagarna i ända.