Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-20 17:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-hela-tiden-forsvara-vart-hjalpbehov/

Insändare

Insändare. Vi måste hela tiden försvara vårt hjälpbehov

Foto: Gorm Kallestad/TT
Foto: Gorm Kallestad/TT

Politikerna fortsätter slakta LSS och lämnar familjer med stora hjälpbehov i förtvivlan. Allmänheten måste få upp ögonen för vad som sker – och visa vad man tycker när det är dags för nästa val.

Min son på 12 år heter Lucas och föddes med en ovanlig kromosomavvikelse som heter Dup xq28, Mecp2. Vi tillhör fortfarande den skara som har assistans och faktiskt är nöjda med den. Både med assistenter och beslutet.

De senaste två åren har dock myndigheter påbörjat vad vi känner är en hetsjakt för att strypa assistansen till de behövande. Resultatet av det är att många, väldigt många har förlorat sin assistans. För oss som fortfarande har den kvar är varje dag fylld med ångest. När, eller om, blir vi av med den?

Att leva med ett barn som har stora hjälpbehov är ingen lek. Det är oerhört krävande. Många anhöriga går bokstavligen på knäna för att få vardagen att gå ihop.

Lek med tanken att ditt barn har magsjuka. Du vabbar naturligtvis för att vara hemma med ditt barn. Tänk då denna tanke:  Försäkringskassan kommer hem till er för att se och ta tid hur ofta ditt barn kräks, säg att barnet kräks åtta gånger på ett dygn. Det tar cirka 10 minuter att ta hand om det.  Ditt barn bajsar också fyra gånger. Det tar dig också 10 minuter att ta hand om. Då är vi uppe i totalt 120 minuter, alltså två timmar.

 Efter 3-6 månader kontaktar Försäkringskassan dig och meddelar att du inte får vabba hela dagen. Endast 1/4 dag.  Du blir jättebesviken och frågar. "Men jag är ju tvungen att vara med mitt barn hela dagen, ni måste ha fel?" Då svarar Försäkringskassan: Nej det har vi inte, vi har olika domar från domstolarna som styrker att det bara är den faktiskt aktiva delen som du får vabba. Resten faller under "normalt" föräldraansvar.

 Låter det rimligt? SÅ är det att ha ett barn eller anhörig med assistans VARJE dag. Om mitt barn går bort, vill jag minnas hans tid hos oss som något underbart, härligt och givande men tufft. Tyvärr med dagens politik och hetsjakt från Försäkringskassan så är jag inte säker på att så blir fallet.

I min värld borde samhället underlätta för de som har det svårast, men känslan man har är att man hela tiden måste försvara den hjälp, avlastning man så oerhört väl behöver.

Över 1000 st människor med stora behov har förlorat assistansen sedan Socialdemokraterna tillträdde.