Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 18:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-hitta-teknik-som-ersatter-dubbdack/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Vi måste hitta teknik som ersätter dubbdäck”

Foto: Magnus Hallgren

Dubbdäck kostar fler liv än vad de sparar, enligt vid forskare vid Chalmers. Det behövs nya generationer som från början lär sig att teknik är spännande och som kan lösa problem som detta, skriver läsaren Claes Thulin.

Varmare klimat och färre dagar med vinterväglag minskar behovet av dubbdäck. Kommuner har redan börjat förbjuda dubbade däck på vissa gator. En åtgärd som nu stöds av Chalmersforskare. De har räknat ut att dubbdäcken kostar fler liv än vad de sparar.

Hur ställer sig norrlänningarna till det? I Norrbottens län och i Västerbottens inland råder fortfarande vinterväglag under vinterhalvåret. I södra Sverige slits vägbanorna av att dubbarna river upp farliga partiklar, som vi andas i oss vid torr väderlek. 

När det regnar tar regnvattnet med sig dubbarnas föroreningar ner i grundvattnet. Därför fäster forskarna större vikt vid luftföroreningarna i konflikten mellan trafiksäkerhet och miljö . 

På den tiden då Sverige blev ett industriland blev vi samtidigt uppfinningarnas rike. Agafyren, propellern, skiftnyckeln och Tetra Pak är kända svenska uppfinningar över hela världen. Även dagens digitaliserade kunskapssamhälle kräver uppfinningar som gör bilfärden miljövänlig och säker.

Vi behöver fler yrkeshögskoleutbildade tekniker. Dessa kan, inte minst av “integrationskäl”, hämtas från gruppen nyanlända. Rekryteringen gynnas av att den ekonomiska statusen för exempelvis välutbildade fordonstekniker är högre än för lärare och poliser.

Hur avancerade datorer och robotar vi än utvecklar kommer det att finnas behov av byggnadssnickare, rörmokare, fordonstekniker och många andra yrkeskategorier, som jobbar professionellt med sina händer. Dags även för förskolebarn att börja leka tekniklekar med sina lärare. 

Det behövs nya generationer som från början lär sig att teknik är spännande. Det kan leda till nya klimat– och miljövänliga uppfinningar och fler entreprenörer. 

Vem vet, någon kanske kommer på ett vinterhjul som liknar kattklon. Ett däck som ger klös när det behövs och som drar in klorna när vi inte behöver vinterskorna.

DN Åsikt 8 oktober kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.