Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 04:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-inse-att-tagtrafiken-havererat/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi måste inse att tågtrafiken havererat

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Min resa från Malmö till Stockholm med snabbtåg tog nästan tio timmar. Var finns krisberedskapen när en sådan här sak händer? Det känns inte längre säkert att åka med tåg i Sverige.

Rätta artikel

Vad krävs för vi ska inse att tågtrafiken havererat och är allmänfarlig? Är det först när det inträffar en allvarlig olycka? Förmodligen. Jag blev i går sittandes i fem timmar då ett elfel inträffat strax utanför Flen. Elfelet följdes av signalfel. Dörrarna öppnades till slut som tur var så att vi kunde få lite luft. Personalen sprang i mörkret mellan vagnarna för att försöka informera – högtalarna fungerade ju inte heller – men informationen var knapphändig. Lokföraren stod i telefonkö (!) till Trafikverket.

Resan från Malmö till Stockholm med snabbtåget tog nästan tio timmar. Vi anlände efter klockan tre på natten.

Första timmen gick ganska bra, alla satt lugnt och väntade. Med tiden följde otålighet och vi började röra på oss i vagnarna. När lösningarna inte fanns började vi hitta dem själva. ”Ser ni bron därborta?” Någon lös med en ficklampa. ”Vi borde kunna ta oss dit och så får SJ ordna med bussar.” En gravid kvinna fick panik och började gråta. ”Jag vill hem. Ta mig härifrån. Jag mår inte bra.”

Då jag rest många gånger denna sträcka så är jag van vid stopp. Detta var dock rekord. Jag insåg att det inte bara handlar om tiden man förlorar utan också om att tåget inte känns säkert. Var finns krisberedskapen? Vad händer om det som hände oss sker i en tunnel och alla får panik.

Två tågvärdar ska då plötsligt ha hand om flera hundra människor.

Det vi passagerare i vagnen där jag satt snabbt blev överens om var att det är dags att sätta punkt. Kör inte tågen längre! Inse att gränsen är nådd! Vi kan inte lappa och laga och låtsas att allt är bra bara för att tågen till slut anländer stationen.

Till politiker som har svårt att inse detta och till Trafikverket och SJ som skyller på varandra kan jag bara säga: Testa att sitta inlåst i ett tåg i mörker. Gärna ni alla tillsammans. Det föder nämligen andra tankar. Jag lovar.