Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-11 14:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-lagga-mer-tid-pa-vara-ungdomar/

Insändare

Insändare. Vi måste lägga mer tid på våra ungdomar

Vi behöver lägga mer tid på våra ungdomar. Många gånger fastnar föräldrar bakom en skärm – och barn och ungdomar gör likadant.

Rickard Nordström har en poäng i att bilden av var ansvaret ligger för barnens uppfostran har förskjutits. Jag har flera gånger hört att ”samhället borde ta sitt ansvar” – och motfrågan blir då vad personen i fråga menar.

Att ta eget ansvar för uppfostran har kommit att åsidosättas. I stället menar många att skolan spelar den viktigaste rollen för ungdomar. Det är en skev uppfattning. Våra barn och ungdomar behöver ett eller flera trygga ställen där de mår bra. I annat fall kan minderåriga lätt hamna i fel kretsar.

Jag vill dock inte dra alla föräldrar över samma kam. Många engagerar sig mycket i sina barn, ger den kärlek som behövs, uppmuntrar och stöttar. Tryggheten i hemmet och runt nära och kära är av stor vikt, och det handlar om att ge och ta för att utvecklas till empatiska individer. Jag är imponerad av föräldrar som inte dömer sina barn när det gått mindre bra, utan är förebilder och visar den rätta vägen.

De använder själva hjälm när de cyklar för de inser att de själva är värdefulla föräldrar, för de har också insett att våra ungdomar ofta gör som vi gör och inte som vi säger.

I dagens samhälle stressar många föräldrar mellan arbeten, träningar och andra former av förpliktelser. Väl hemma kanske de inte ens har tid att sitta ner och samtala över hur dagen har varit. Många gånger har de kanske redan fastnat bakom en skärm – och barnet gör likadant. Det är väl inte konstigt att livssituationen för dessa ungdomar urartar med dåliga betyg. I värsta fall kan de hamna i gäng med skadliga ambitioner.

Bjud till i stället, med det viktigaste du har – din egen tid! Engagera dig och lyssna och låt berättandet ha sitt flöde. Vi har mycket att lära av vår nästkommande generation. Att bjuda till och göra saker tillsammans lönar sig när det kommer till dagliga arbetssysslor som alla i familjen bör kunna bidra till.

Våra egna barn är inte alltid änglar. Därför är det viktigt att lyssna om vi upptäcker bråk eller annat som inte är bra för barnen. Ett öppet sinne är många gånger bästa lösningen.

Prata inte bara med barnen när de gör något bra eller dåligt, acceptera dem som de är uppmuntra när de har roligt, rätta och visa gärna när det går på tok. Visa att dem att de duger som de är och många gånger stärker det  självkänslan, visa kärlek.