Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-03 08:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-lita-pa-folkhalsomyndigheten/

INSÄNDARE

Insändare. ”Vi måste lita på Folkhälsomyndigheten”

Statsepedemiolog Anders Tegnell (till höger) i samspråk med biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i samband med torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter som berörs av spridningen av coronaviruset.
Foto: Fredrik Persson/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det vore fel om politiker fattar beslut om åtgärder mot det nya coronaviruset utan att rådfråga expertmyndigheter. Vi måste lita på Folkhälsomyndigheten, skriver läkarstudenten Ville Westman.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

De flesta svenskar är oroliga för coronaviruset. Många är också oroliga att Folkhälsomyndigheten inte gör tillräckligt. Bo Santesson, som skrev en insändare om detta (DN Åsikt 11 mars 2020) tycker att regeringen borde ta fler egna beslut. Jag tror att det är en dålig idé.

Av samma anledning som svenskar inte bör be statsminister Stefan Löfven och hans ministrar om råd när de fått en spik i foten, andningssvårigheter eller utslag på snoppen ska vi naturligtvis inte be dem om råd om hur man ska hantera en global pandemi. Det är inget annat än ett sundhetstecken att regeringen till fullo tar beslut som har sin grund i Folkhälsomyndighetens bedömning. Alla borde ifrågasätta seriositeten hos den politiker som säger sig bergsäkert ”veta” vad som borde göras i det här läget.

Bör vi vara rädda om skolor och dylikt inte stängs på en gång i Sverige? Jag tror inte att vi nödvändigtvis behöver vara det.

Nu tror jag egentligen inte att Sverige behöver en till självutnämnd pandemiexpert. Det har vi verkligen fått för många av. Jag ska hålla det på en nivå som jag själv tycker att jag behärskar.

Precis som när en läkare behandlar en patient mot en sjukdom måste behandlingen sättas i relation till biverkningarna. Med en viss medicin kan du behandla en sjuk patient, men om biverkningarna är för svåra orsakar medicinen kanske mer skada än nytta och bör därför inte användas. Samma sak gäller vid pandemier.

Det värsta som kan hända nu är att många blir sjuka och coronaviruset sprids fritt till äldre, vilket leder till att många av dem dör. Ju fler som är sjuka samtidigt, desto större är den risken.

Om vi skulle stänga skolor, universitet, biografer och dylikt skulle sannolikt smittspridningen stanna av. Men vill vi det?

Om vi gör det, måste vi hålla dessa restriktioner ända tills vi får ett effektivt vaccin. Det kommer att ta minst ett år. Om vi tar bort dessa restriktioner och återgår till det normala, utan att befolkningen har utvecklat en immunitet, kommer spridningen sannolikt att ta fart igen av italienska proportioner.

Som jag ser det är vårt bästa alternativ just nu att få till en låggradig smittspridning i befolkningen där barn och unga vuxna smittas och sedan blir immuna. Ett idealscenario vore om alla upp till 50 års ålder som inte är i en riskgrupp blir sjuka och resten inte blir det. Då skulle befolkningens immunitet skydda de äldre, även utan ett vaccin.

Ingen vet i dagsläget vid vilken grad av minskade sociala interaktioner som smittspridningen är tillfredsställande låg. Det måste vara Folkhälsomyndigheten och inte politiker som tar beslut i hur våra sociala interaktioner ska minimeras. Där ingår beslutet om att stänga skolor.

Oavsett vilka beslut som fattas är det viktigt att skydda de äldre. Det är därför betryggande för mig att det verkar vara statsepidemiologen Anders Tegnells huvudprioritering just nu.

Folkhälsomyndighetens kommunikation är kanske inte alltid den mest pedagogiska, men någonstans inom oss tror jag att vi alla kan acceptera att specialistläkare är bättre på att bedöma hur vi ska handskas med sjukdomar än politiker, journalister och andra tyckare.

Coronaviruset är här. Folk kommer att bli sjuka. Vi måste lära oss att leva med det och hantera alternativen på ett konstruktivt sätt.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt