Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-minska-kottkonsumtionen-for-klimatets-skull/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi måste minska köttkonsumtionen för klimatets skull”

Fläskkotlett.
Fläskkotlett. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vi måste minska köttätandet för att rädda klimatet. En köttfri dag i veckan är en bra start – också för folkhälsan, skriver läsaren Emma Hansson.

Rätta artikel

Vi har alla ett eget ansvar när det kommer till mängden inköp av kött. Vi gör skillnad med våra val i livsmedelsbutikerna.

Varje individs köttkonsumtion betydelse för miljö, klimat, djurens välfärd, vår egen hälsa, landsbygdens utveckling och den globala livsmedelsförsörjningen. “Köttkonsumtionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser”, skriver Livsmedelsverket.

Valet du gör i livsmedelsbutikerna påverkar koldioxidutsläppen. Genom att då reglera mängden kött eller att välja närodlat drar alltså ner på just din mängd koldioxidutsläpp.

Att äta mindre kött är inte bara bra för miljön utan också för dig själv och din egen hälsa. “Genom att äta mindre än 500 gram rött kött i veckan (kött från nöt, gris,  lamm, ren, vilt) minskar risken för tjock- och ändtarmscancer, konstaterar Livsmedelsverket.  År 2016 avled 3.202 personer av tjock- och ändtarmscancer, vilket motsvarade 39 dödsfall per 100.000 invånare, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vi behöver inte sluta äta kött helt och hållet, utan kan överväga till att i alla fall sluta äta kött en dag varje vecka. Detta anses vara den mest värdiga nivån för att minska köttet på rätt sätt. “Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppen från 233.000 bilar under ett helt år”, enligt Naturskyddsföreningen.

Tänk till en extra gång nästa gång när ni kommer till matbutiken!