Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-oppna-vara-granser/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi måste öppna våra gränser”

Flyktingar på väg mot gränsen till Grekland i söndags där de skulle göra ett försök att ta sig över.
Flyktingar på väg mot gränsen till Grekland i söndags där de skulle göra ett försök att ta sig över. Foto: Eva Tedesjö

INSÄNDARE. Precis som hösten 2015 klarar det svenska samhället en flyktingvåg. Med tanke på vad som händer vid den turk-grekiska gränsen har regeringen har nu en chans att återföra Sverige till dess tidigare internationellt erkända status som solidaritetens ledande nation, skriver Bertil Egerö.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) oroar sig för effekterna av Turkiets beslut att öppna gränsen för asylsökande till Grekland. I Sveriges Television förra veckan lovade han att vi inte ska få det kaos som rådde hösten 2015.

Om Morgan Johansson hade sett vad som skedde lokalt 2015 skulle han i stället med stora ord ha lovordat vår förmåga att hantera de tusentals barn och unga som lyckades nå Sverige – de hade förstått att det var det bästa landet i Europa. Vi öppnade våra hjärtan och våra dörrar och samarbetet mellan kommun, civilsamhället, vård och skola gick snart som smort.

Steg för steg slussade vi in afghanska barn (de flesta var klart under 18 år) i samhället. Vetgiriga och kunskapstörstande var de, öppna för det samhälle där flickor och pojkar kan umgås och familjerelationerna är demokratiska. De fann sin egen väg, valde bland utbildningsvägar, trodde på sina möjligheter att byta inbördeskrigets Afghanistan mot fredens Sverige.

Regeringen valde dock snart att se asylvågen som ett hot. Trots alla investeringar samhället gjorde i att hjälpa de unga till ett vettigt liv som nysvenskar beslöt den att med alla till buds stående medel försöka skicka tillbaka så många det var möjligt. Direkt felaktiga åldersuppskrivningar och rättsvidriga asylutredningar underlättade.

I dag lever många tusen unga afghaner med avslag under jorden i Sverige. Åtskilliga har sökt lyckan i Frankrike (som valt att inte deportera asylsökande till Afghanistan). Sverige är inte längre ett land där humanitet och mänskliga rättigheter styr politiken.

Är det månne så att Sverigedemokraternas skugga vilar över asylpolitiken? Hur ska vi annars förstå Morgan Johanssons yttrande, i total kontrast till den solidaritet som varit Sveriges ledstjärna i världen alltsedan Olof Palmes tid?

Morgan Johansson och regeringen har nu en chans att återföra Sverige till dess tidigare internationellt erkända status som solidaritetens ledande nation. Öppna er för vad en ny flyktingvåg kräver av Europa, gå före med budskapet ”Vi ska klara det”, och anmäl att Sverige är berett att ta emot sin kvot av flyktingar i enlighet med internationella konventioner. Då skulle Morgan Johansson framstå som den ledande politiker han säkert önskat vara.

Lägg därtill ett officiellt erkännande av konsekvenserna av er tidigare politik: ge alla asylsökande afghanska ungdomar som i dag lever i ”Skuggsverige” – i risk för kriminalitet och droger – det uppehållstillstånd som gör dem till samhällsmedborgare beredda att delta i att arbeta för Sverige som välfärdslandet nummer ett.