Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 15:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-prata-mer-om-vilka-som-valdtar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi måste prata mer om vilka som våldtar

Foto: Alamy

Det råder en oacceptabel dubbelmoral kring mäns respektive invandrares överrepresentation i brottsstatistiken. Vi borde prata mer om mäns våld mot kvinnor, och mindre om invandrares våld mot kvinnor.

Rätta artikel

Jimmie Åkesson och hans partikamrater har nyligen gått ut med en kampanj mot sexuella trakasserier och för utvisning av icke-medborgare som begår brott. Vi vet sedan gammalt att Åkesson och hans kotteri inte alls syftar på personer från Finland eller Australien när de pratar om icke-medborgare. Nej, under ”invandrare” i SD:s parlör står det antagligen muslim eller människa som skulle kunna misstas för muslim.

Gång efter annan hör vi utsagor från diverse SD-politiker om hur våldsbenägna, opålitliga och ociviliserade ”invandrare” är; om att ”invandrarna” är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken. ”Invandrarna” utgör ett hot mot Moder Sveas oskuld. Och svenska vita män vallfärdar till hennes försvar, de ställer sig på barrikaderna för att försvara ”den svenska kvinnan” mot det utländska hotet. Men de män som generaliserar vitt och brett om "icke västliga" invandrare är också samma män som skyggar för att prata i generaliserande termer om män och våld.

I 2015 års brottsstatistik står att läsa att 86 % av de som under året blivit dömda för våldsbrott är män. 99 % av de som blivit dömda för sexualbrott är män. 100 % av de som blivit dömda för våldtäkt är män.

Om konsekvensen av invandrares överrepresentation i brottsstatistiken bör vara utvisning och minskad invandring, så kanske männens ännu mer påtagliga överrepresentation borde åtgärdas med begränsningar av mäns rörelsefrihet utanför hemmet eller med ett program för könsbestämmande fostervattensdiagnostik där 10 procent av alla pojkfoster helt enkelt aborteras.

Det är på sin plats att förtydliga att jag givetvis inte tycker att det låter som en bra idé. Men på samma sätt som det är absurt att begränsa mäns fri- och rättigheter på grund av överrepresentationen i brottsstatistiken, så gäller detsamma för icke västliga invandrare.

Jag vet att jag talar för fler än mig själv när jag ödmjukast ber dessa Kvinnans Beskyddare, riddarna i blank rustning, att kliva av sina hästar. Antingen slutar vi generalisera om invandrare och våldsbrott, eller så börjar vi ta kopplingen mellan män och våldsbrott på allvar.

Kanske är det männen som borde utvisas i stället?