Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 11:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-tanka-nya-banor-kring-varden/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi måste tänka i nya banor kring vården

Lyft upp fler personalkategorier inom vården – fram för fler duktiga, effektiva undersköterskor!

Rätta artikel

Inom sjukvården behövs en hel del personalkategorier, läkare är alltid chef över vården till patienter. Läkaren ska ses som "teamleader" och delegera/bestämma vård, behandling, omsorg till den enskilde patienten. De övriga i teamet ska förstå och följa anvisningarna de får, naturligtvis har alla i teamet ansvar för att det blir rätt, och att rapportera avvikelser i patientens behandlingsprocess till doktorn.

Sjuksköterskan, undersköterskan, biträden, med flera har alla skyldighet att se till patientens bästa och sätta denne i centrum.  Enligt Socialstyrelsen ska delegering av behandlingsmetoder användas för att förkorta behandlingstid och tillfrisknande av en patient. Det är både samhällsnyttigt och ekonomiskt.

Att utifrån detta tro att det bara är EN personalkategori som kan anses som specialister anser jag vara fullständigt fel. I dag har en sjuksköterska säkert 75 procent administrativt arbete (vanlig vårdavdelning eller mottagning). Jag tror vi ska våga tänka i nya banor och fundera på VAD i dagens vård som kan utvecklas. Låt administrativt utbildad personal ta hand om pappersarbetet, lyft upp fler personalkategorier (undersköterskor) till att ta bredare ansvar för vården. En undersköterska som arbetat 10 år har mer kunskap än en nyutbildad sjuksköterska. I sjukvården har ALLA personalkategorier ett gemensamt ansvar, det finns dokumenterat.

Vi missar målet med en effektiv ekonomiskt försvarbar sjukvård om vi inte tänker i nya banor.