Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-maste-vaga-investera-i-magnettag-i-hela-sverige/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi måste våga investera i magnettåg i hela Sverige”

Kinesiska snabbtåg uppställda i staden Wuhan i fredags inför årets största resehelg, det kinesiska nyåret. Foto: Xinhua News Agency/ IBL

Det kan vara svårt att samhällsekonomiskt räkna hem magnettåg i norra Norrland. Men om man på 1800-talet fattat beslut om stambanorna grundat på sådana beräkningar hade de aldrig blivit byggda, skriver it-entreprenören Jan Wogel.

Rätta artikel

Jag håller med Myra Beckman som i sitt svar på min insändare om en möjlig utbyggnad av magnettåg i Sverige skriver att vård, skola och omsorg ska vara de högst prioriterade områdena när vi spenderar skattepengar.

Jag tror att vi också är överens om att det även behövs kommunikationer i vårt avlånga land. Vad jag gör är att propagera för en mer kostnadseffektiv och framtidssäker lösning än den som våra politiker och Trafikverket planerar för.

Det behövs inte en miljard invånare för att få underlag till nya kommunikationssätt. Sedan kan jag hålla med om att det rent ekonomiskt skulle vara svårt att räkna hem en investering på nya banor mellan till exempel Kiruna och Luleå.

Om man på 1850-talet hade fattat beslutet om att bygga våra stambanor uteslutande grundat på en samhällsekonomisk beräkning hade de sannolikt aldrig blivit byggda. 

Den mest relevanta jämförelsen tycker jag är med Göta Kanal – en jätteinvestering med gammal teknik som lagom till invigningen var helt omsprungen av den tekniska utvecklingen.

Vad som nu planeras med traditionella höghastighetståg riskerar att bli Göta Kanal 2.