Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 15:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-minns-forintelsen-men-verkar-inte-ha-lart-oss-nagot/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Vi minns Förintelsen, men verkar inte ha lärt oss något”

På första maj marscherade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Ludvika. En av motdemonstranterna var 93-åriga Hédi Fried som överlevt Förintelsen.
På första maj marscherade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Ludvika. En av motdemonstranterna var 93-åriga Hédi Fried som överlevt Förintelsen. Foto: Paul Hansen

Det verkar inte som att det svenska samhället har lärt sig något av Förintelsen under andra världskriget. Judar utsätts för grova brott och risken är nu stor att fler judar väljer att lämna landet, skriver läsaren Eythor Hilmarsson. 

Vi i Sverige minns ofta det lidande och de brott som judar utsattes för under Förintelsen. I Sverige förtjänar både myndigheter som Forum för levande historia, skolor och andra beröm för att minnas Förintelsen och dess offer.

Även medier som Dagens Nyheter förtjänar beröm för sin bilaga om Förintelsens överlevande den 14 oktober. Det är bara att instämma när DN:s Peter Wolodarski skriver att vi alla har ansvar att lära av förintelsen. Men frågan är om vi som samhälle faktiskt lär oss? Vi minns visserligen – men lär vi oss?

Det är svårt att tro att vi som samhälle har lärt oss av Förintelsen och dess förföljelser dessa dagar när det rapporteras om den mordbrand som en judisk politiker nyligen har blivit utsatt för i Lund.

Att utsättas för grova brott är tyvärr något som många i dagens Sverige erfar. Som Salomon Schulman skrev i en debattartikel Expressen har judar i Sverige under lång tid varit utsatta i Sveriges städer.

Har vi lärt oss något när vår tredje största stad anses farlig för judar att besöka? När förolämpningar, smädelser och hot mot judar tolereras? Och när dessa trakasserier och hot förminskas av ledande företrädare för Sveriges största parti?

Nej, vi har tydligen inte lärt oss. Vi har inte tagit vårt ansvar.

Vi väljer politiker som inte förhindrar organisationer att framföra hot mot judar. Vi väljer politiker som ofta delar ut skattepengar till organisationer som smädar judar. Vi väljer politiker som tolererar trakasserier av judar och vi väljer politiker som belönar synagogebrännare med fortsatt uppehälle i Sverige.

I Stockholm kommer nästa år stenar till minne av Förintelsens offer att placeras på gatorna. Kommer några judar att gå dessa gator i framtiden, eller kommer de flesta svenska judar att ha flyttat från sitt land – landet Sverige som minns men ej lär sig?

DN Åsikt 21 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.