Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-ska-redovisa-klimatutslapp-inklusive-konsumtionen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi ska redovisa klimatutsläpp inklusive konsumtionen”

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ekonomifakta ska i en nära framtid komplettera statistiken om de svenska klimatutsläppen med konsumtionen. Vi har ingen anledning att skönmåla läget, skriver Fredrik Carlgren på Ekonomifakta.

Rätta artikel

Klimatfrågan är som Alexander Åkerman skriver i sin insändare på DN Åsikt mycket riktigt en av vår tids största utmaningar och det är just av den anledningen som vi publicerar statistik om ämnet.

Utsläppen globalt måste minska och Sverige är inget undantag. Samtidigt finns det stora skillnader mellan länder, vilket avspeglas i den statistik som Ekonomifakta återger. 

Att koldioxidutsläppen från bränsleförbränning är lägre i Sverige än i många andra i-länder beror på att vår energimix har ett relativt lågt fossilt innehåll. Det finns alltså inget fel i IEA:s siffror och givetvis inte heller den statistik från Naturvårdsverket som också finns på vår hemsida. De ger en korrekt bild av storleken på de utsläpp som vi direkt kan påverka genom vår egen energipolitik. 

I dagens polariserade debattklimat är det dock viktigt att alla aktörer är ödmjuka och beredda att ta till sig kritik. Det gör vi gärna.

Vi håller med om att det hade varit bra att komplettera informationen med statistik om de konsumtionsbaserade utsläppen och kommer att göra detta i en nära framtid. Det är dock lika viktigt att också se på den nytta vår export gör då vi i Sverige producerar varor med lägre nivå av inbäddad koldioxid än det internationella snittet.

Vi har ingen anledning att vare sig skönmåla läget eller dölja att Sverige trots allt ligger långt fram i det ytterst viktiga klimatarbetet.