Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 11:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-skulle-alla-ma-bra-av-att-glo-in-i-skarmen-en-stund/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi skulle må bra av att glo in i skärmen mer

Foto: Leo Sellén/TT

Några välbehövliga timmar av hjärndödande dataskärmstid är något som vi vuxna också behöver. En avkopplande stund då vi inte behöver tänka på allt jobbigt i vardagen.

Nu ska jag berätta om den fantastiska hjärndödande dataskärmstiden. Ni vet de där spelen man fastnar i och hips vips så har det gått två timmar. Ibland tror jag att vi vuxna också behöver det. En sorts avkopplande stund då vi inte behöver tänka på allt jobbigt i vardagen. Eller kanske bara slippa tänka alls?

Då jag väntade på mitt besked om det var cancer eller inte i mitt bröst, då stod tiden stilla. Sekunderna tickade. Varje sekund varade en timme. Var timme kändes som ett år. Jag befann mig i ett vakuum där väntan på beskedet var allt som uppfyllde mitt inre. Liv eller död.

Ett tag innan knölen gett sig till känna så hade jag och min då fyraåriga son, Leonard, börjat spela ett spel tillsammans. Vi skulle mata djur, sköta om dem, så vete och klippa får. Det var roligt. Vi sålde varor i vår butik och med hjälp av föremål och andra spelares hjälp så kunde vi bygga ut vår bondgård och skaffa fler djur att sköta om.

Sena kvällar och under natten, då sekunderna tickade som allra långsammast, tog jag fram vår bondgård. Jag plockade ägg från hönorna, sålde dem och köpte mer maskiner till lantbruket. Jag gjorde bacon av grisarna och pyntade gården med hallonbuskar och blomster. Sekunderna tickade snabbare. Natten kunde gå utan allt för mycket svarta tankar och ångest.

Jag tror att vi alla skulle må bra av att fylla hjärnan med meningslösheter ibland. Slippa tänka på jordens undergång eller morgondagens bestyr. Att bara få varva ned och glo in i en skärm en stund. Det var min räddning för att inte bli galen av tankar. Det var min yoga, min mindfullness. Att gå in i en annan värld för att glömma verkligheten en liten stund, det behövde jag.

Kanske ska vi sätta oss med barnen och ha ipad-tid vi med efter skola och jobb?

Några välbehövliga timmar av hjärndödande dataskärmstid. Tack vare det blev väntan lite mindre lång. Min hjärna fick vila från tankar med dåliga slut. Därför tycker jag att man aldrig ska underskatta vikten av att mjölka sina virtuella kor.