Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 14:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-som-ar-asexuella-maste-ocksa-fa-synas-i-samhallet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Vi som är asexuella måste också få synas i samhället”

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Asexuella osynliggöra i samhället. Vi som inte vill ha sex kämpar för att bli sedda i en sexualiserad värld, skriver läsaren Malin Bergman.

Den första ”Asexual Awareness Week” firades 2011 för att skapa förståelse och sprida kunskap kring det asexuella och aromantiska spektrat. Vi har kommit en bit sedan dess, men fortfarande är det många som inte vet vad asexualitet är.

Vi som är asexuella är fortfarande osynliga. Vi kämpar för att bli sedda i en sexualiserad värld.

Vi blir ifrågasatta och undanskuffade. Vi får höra att vi inte hör hemma eller att vi inte är tillräckligt utsatta för att få plats under hbtq-paraplyet, som om det vore en tävling i vem som får utstå mest våld och förföljelse från heteronormen.

Det verkar som att tankegången är: ”blir du inte slagen och mördad för din sexualitet så har du inte rätt att synas eller få stöd”. Men vi blir våldtagna, slagna, tvingade till kärlekslösa äktenskap och mördade för vår sexualitet. Så varför får vi inte plats?

Asexualitet ses som en sjukdom eller som något som går att bota, med sex eller piller som ska öka vår sexlust.

Asexuella i förhållanden förminskas och osynliggörs på samma sätt som bi- eller pansexuella. Har man sex, eller om man har barn, kan man ju omöjligt vara asexuell, eller?

Att vara asexuell är att inte uppleva sexuell attraktion. Men så fort du kommer ut som asexuell, eller som en person på det asexuella spektrat, blir din sexuella historia och ditt sexliv allmän egendom.

Alla har plötsligt rätt att veta allt vad du gör i sovrummet och med vem. Svarar du inte på frågor från omgivningen skapas det mer fördomar och missförstånd kring vad asexualitet faktiskt är.

Asexuella blir utsatta för våld i relationer, sexuellt, psykiskt och fysiskt. Historierna om partners som tjatar till sig sex, nedvärderar oss och hotar oss är många.

De asexuella som faktiskt har sex (av olika anledningar) blir konstant ifrågasatta. Om vi skaffar barn, oavsett om vi gör det med partner eller ensamma, får vi kritiska frågor kring hur, var och varför vi skaffade barn. Att konstant bli ifrågasatt och nedvärderad, från alla håll i samhället, är oerhört tröttsamt.

Miljoner asexuella firar #asexualawarenessweek genom att sprida information. Vi gör oss synliga genom att dela selfies, konst, klä oss i våra flaggors färger, skriva essäer, debattartiklar, fanfiction, skapa filmer, serier och podcasts, organisera samtalsgrupper, föreläsningar, filmvisningar och kunskapsutjämnande kampanjer.

Vi är stolta över vår mångfald inom det breda och komplexa asexuella spektrumet. Det är bara kunskap och insyn i oliktänkande perspektiv som kan ta kål på fördomar.

DN Åsikt 26 oktober 2018 kl 15

Insändare

Malin Bergman:
”Vi som är asexuella måste också få synas i samhället”

Svar

Så kommenterar du, skriver svar och insändare.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.