Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-som-ar-egenforetagare-maste-fa-statlig-hjalp/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi som är egenföretagare måste få statlig hjälp”

Ljudtekniker saknar som egenföretagare skyddsnät när coronakrisen över en natt tog bort alla inbokade jobb.
Ljudtekniker saknar som egenföretagare skyddsnät när coronakrisen över en natt tog bort alla inbokade jobb. Foto: Nicklas Thegerström

INSÄNDARE. Frilansare inom kultursektorn som är egenföretagare har förlorat alla sina inkomster på coronakrisen. Skyddsnätet är obefintligt och nu måste vi få statlig hjälp, skriver ljudteknikern David Granditsky.

Så här är läget för de flesta frilansande musiker, tekniker, scenbyggare, kostymörer - kort sagt hela nöjesbranschen:

Vi som frilansar är egenföretagare med mängder av olika arbetsgivare över året. Vi har ingen a-kassa, om vi inte gör våra företag vilande, vilket är en omständlig process som dessutom försvårar möjligheten att faktisk ta enstaka jobb om de dyker upp.

Vi belastar ytterst sällan samhället med sjukpenning då vi i princip alltid jobbar, även när vi är sjuka. Själv har jag varit sjukskriven en enda gång på drygt 35 år.

Vi är vana vid att man kan tappa jobb med kort varsel – ofta hittar vi snabbt ett annat eller går ner på halvfart en stund. Så vad är det som är unikt med dagens situation? Jo, hela branschen har i princip yrkesförbud. 

Det finns exakt noll jobb när alla scener har stängt. Det betyder att alla förlorar sin inkomst med omedelbar verkan. Vi har ingen uppsägningstid eller lönegaranti. Det blir noll kronor direkt.

Nästa fråga är: Vad händer om cirka 30 dagar när våra fakturor på jobben fram till förra veckan ska betalas? Har våra kunder produktionsbolagen några pengar kvar?

De har ju också noll intäkt sedan en vecka tillbaka. Dessutom måste de betala tillbaks en massa biljettpengar.

När den värsta coronakrisen har passerat tar det ytterligare tid innan man kan köra föreställningar igen. Det är inte som att gå in i en fabrik och bara starta maskinerna igen.

Ingen, förutom kanske världskändisar som Rolling Stones, säljer biljetter på några dagar. Det krävs veckor av annonser och marknadsföring för att sälja så att man kan dra igång en föreställning – om nu publiken vågar komma igen.

Många har stängt sin verksamhet nu på grund av att publiken inte vågar komma. Finns vi ens kvar i sommar?

Vi har betalat skatt och sociala avgifter i åratal, men nu när det skiter sig är vi lämnade åt vårt öde. Fast vi ska väl bara vara glada för att vi fick jobba med vår hobby i stället för att jobba ”på riktigt”.

Läs mer på DN Kultur: Krispaket på en halv miljard kronor till kultursektorn