Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 07:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-som-bara-vill-leva-tillsammans/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi som bara vill leva tillsammans

Migrationsverket borde kunna behandla våra ansökningar snabbare. Vi är helt vanliga par, precis som vem som helst, bara det att vi råkar komma från olika länder.

Josef K.:s situation i Kafkas ”Processen” känns alltför bekant för någon som, likt Janne Ullander och jag själv, dristat sig till att lämna in en ansökan om tillfälligt uppehållstillstånd för en nära anhörig. Själva ansökte min flickvän och jag för sex månader sedan. Sedan dess har ansökningstiden ständigt förlängts och kan nu uppgå till absurda 21 månader. Det är en mycket lång tid för att få starta sitt liv tillsammans med den man älskar. När man talar med personal på Migrationsverket får man dock ingen upplysning om hur man själv ligger till eller var i kösystemet de arbetar just nu. Endast uppmaningen att vänta, vänta och åter vänta. Visst, ett och annat tips har man fått; skicka in bilder på er tillsammans, mejlkonversation och flygbiljetter, allt för att bevisa att ni verkligen är tillsammans, så kanske det går fortare när ärendet väl öppnas. Jag börjar känna ”OM ärendet väl öppnas”, Migrationsverket verkar fullständigt ha tappat kontrollen över våra ansökningar.

Dessutom har vi fått felaktig information vad som gäller den ansökandes besök i Sverige under ansökningsprocessen. När man talar med de initierade, de som handlägger ansökningarna, får man veta att den ansökande inte får uppehålla sig i Sverige när beslut tas. På Migrationsverkets ”kundtjänst” får man dock informationen att den ansökande inte får uppehålla sig i Sverige överhuvudtaget sedan ansökan väl lämnats in och innan beslut tagits. En missinformation som försenade min flickväns och min ansökan med flera månader då vi kände oss föranledda att ansöka först efter hennes besök i Sverige förra sommaren.

Migrationsverket verkar inte ha någon som helst förståelse för hur våra liv sätts på ”standby” på grund av detta och hur stor frustration och känsla av rättslöshet detta skapar. Vi behandlas som siffror, objekt. Vi är emellertid helt vanliga par, precis som vem som helst, bara det att vi råkar komma från olika länder, och vi vill inte heller vänta med att få påbörja våra liv tillsammans.

Som Janne Ullander skriver: detta kan tyckas småsint, människor flyr från terror och förtjänar att få sina fall prövade, möjligen konkurrerar vi i samma kö som dem. Därför har jag två förslag. Först: gör kösystemet mer transparent, så vi kan få en aning om var i processen ni jobbar just nu. Detta borde ge en aning om hur länge vi kan behöva vänta. Att inte veta, två månader till eller femton, det är olidligt och mardrömslikt.

För det andra: vad ni vill utreda är som jag förstår det om vi är verkliga par, eller om vi så att säga ”smugglar” in kvinnor och män över gränsen genom att falskeligen gifta oss med dem. I så fall, skapa en snabbfil för enklare fall. Det måste finnas tusentals fall som kan ges en snabbare behandling. Skippa intervjuer och ältande i byråkratiska kvarnar. Jag tror att en mycket snabb titt på både Janne Ullanders ansökan och min övertygar vilken handläggare som helst på några få minuter att vi inte är några människosmugglare. När man inkommer med sin tredje ansökan i samma ärende kanske ni kan kika på ansökan lite extra. Om ni så att säga betar av oss snabbare så har ni ju mer tid för de ömmande asylansökningar och mer komplicerade fall som Migrationsverket också handlägger och jag har full respekt för. Så kan Janne Ullander och jag äntligen få vara tillsammans med dem vi älskar. Det är allt vi begär.