Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 18:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-star-vid-ett-vagskal-nar-det-galler-bedragerier/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi står vid ett vägskäl när det gäller bedrägerier

Jag instämmer med Svenska Bankföreningen i det positiva i att Sverige idag har bland de lägsta frekvenserna av bedrägliga köp med kontokort i Europa. Det är bra. Dock konstaterar jag att detta trots allt innebär att över 55 000 brott av den typen kunnat genomföras i Sverige bara i år.

Bankföreningen hänvisar vidare till att e-handlarna redan i dag kan ansluta sig till tillräckliga system (3D Secure med flera) för att förhindra bedrägliga köp. Därför, skriver Bankföreningen, finns inte heller något behov av att bankerna och övriga kortutgivare inför ett system likt det enkla och billiga som exempelvis Nordea redan har. Med ett sådant system kan inga köp göras över internet med dina uppgifter utan att du öppnar ditt kontokort och godkänner köpet. De 55.000 anmälda bedrägliga köp som bara i år gjorts med svenska kontokortskunders pengar utan att de godkänt köpen, visar att systemen som Bankföreningen hänvisar till inte är tillräckliga.

Så fort dina kontokortsuppgifter – det vill säga de siffror som står på ditt fysiska kontokort – någon gång använts vid köp över internet så finns alltid en risk att uppgifterna stjäls via de stora dataintrång som blir vanligare och vanligare, även hos de största e-handlarna. Med tillgång endast till dessa fåtal siffror kan bedragaren sedan handla för dina pengar hos majoriteten av världens e-handlare. Om bedragaren väljer att försöka handla för dina pengar hos en e-handlare som är ansluten till 3D Secure eller liknade system som Bankföreningen hänvisar till stoppas förvisso bedrägeriförsöket. Problemet är inte att systemen som finns inte fungerar, utan att endast en mindre del av alla världens e-handlare använder sig av dem.

Klart är att bedrägeribrotten innebär enorma samhällskostnader som skulle kunna nyttjas på bättre sätt. Klart är också att kostnaden för de bedrägliga köp som görs med svenska kontokortskunders pengar till slut hamnar på kunderna.

Detta hotar allmänhetens förtroende för de digitala betalningssystemen och e-handeln.

Vi står idag vid ett vägskäl om vi tillsammans ska lyckas skydda Sveriges innevånare från att utsättas för bedrägerier. Antingen kan vi på Polisens Nationella bedrägericenter (NBC) och alla övriga intressenter lägga vår energi på att påverka de 100.000-tals e-handlare som finns över hela världen och som säljer varor till svenska kunder och förmå dem att använda de säkra system för e-köp som Svenska Bankföreningen rekommenderar. Det innebär kontakt och påverkan på alltifrån amerikanska megaföretag till små e-handlare i Chile som saluför lokala rödviner.

Eller så kan de mycket få svenska bankerna och kortutgivarna med ett enkelt, billigt och redan tillgängligt system se till att svenska kontokortskunder själva kan godkänna vilka köp över nätet som kan göras med deras egna pengar. Dra själv slutsatsen vilket alternativ som har störst sannolikhet att lyckas minska bedrägerierna.