Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 12:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-stockholmare-dummare-an-lantisar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi stockholmare - dummare än lantisar

Foto: TT

Kunskapen om hur Sverige utanför Stockholmsregionen fungerar är bristfällig på grund av ensidig nyhetsrapportering. Nyheter som berör hela riket präglas i alltför stor omfattning av huvudstadens journalistkår. Är vi och alla beslutsfattare i Stockholm medvetna om den obalansen?

När medierna rapporterar om nya beslut som rör svenska skolan, sjukvården och jobben hämtas underlag till flertalet reportage i radio och tv från Stockholmsområdet.  Det är givetvis praktiskt och logiskt eftersom huvudkontoren finns här tillsammans med riksdagen och myndigheterna. Beslutsfattare och medborgare intervjuas och programmen sänds ut i hela landet. Samtidigt rapporterar journalister från lokalradio och -tv samt landsortspressen om de här nyheterna som ”lantisarna” också kan ta del av. Landets åtta miljoner medborgare utanför Stockholmsregionen får då både information om hur vi i Stockholm har det samt en egen nyhetsvinkling.

Vi är alla färgade av den miljö vi bor och verkar i. Här en kommentar till ett SR-program från Vetenskapens värld hösten 2014. Reportern står högt upp i Stockholms kulturhus och blickar ut över en liten del av innerstaden. ”Man känner verkligen att man har Sverige för sina fötter.”  Och just P1:s Ekot har en förmåga att när det gäller, bara åka iväg några kilometer från Radiohuset för att få medborgarnas reaktioner.

Vår lokala nyhetsförmedlare i Stockholm är bland annat SVT Stockholm. Där upprepas ofta reportaget från riks-tv eftersom intervjun har gjorts lokalt inom Stockholmsområdet. På så sätt får inte vi mer kunskap i ämnet (nyheten) medan landsorten får en vidgad omvärldsbild. Man kan därmed konstatera att vi som bor i huvudstaden med omnejd är lite mindre kloka (dummare) än landets övriga invånare – märk väl bara i inrikesfrågor.

En sorglustig historia från verkligheten bekräftar. Som nybliven förortsbo nämnde jag för en styrelsekollega i bostadsrättsföreningen, och då aktiv kommunpolitiker, om hur märkligt det var att riksmedierna så starkt fokuserar på Stockholmstrakten. ”Det kan verka som om allt som händer i Sverige sker i Stockholm.” Blixtsnabbt kom svaret: ”Ja, men så är det ju”.

Det här är inte bara en lustig företeelse att skämta om. Att ytterligare spä på föraktet kring oss nollåttor är inte målet. Och ordet smartare har medvetet undvikits. I stället är det här ett allvarligt problem som jag har funderat över sedan flytten hit för åtta år sedan. Mina kunskaper om hur landet i övrigt fungerar har starkt förändrats till det sämre under den tiden.

En högst berättigad fråga att ställa är därför: Är Stockholms beslutsfattare och medborgare medvetna om den här kunskapsbristen? För min del har jag i alla fall en mycket ödmjuk respekt för ”lantisar”. Det är gott nog – rekommenderas.