Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-svenskar-maste-borja-prata-med-invandrare/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi svenskar måste prata med invandrare”

Asylsökande lär sig svenska på ett utbildningscenter i SFI (svenska för invandrare) i Täby norr om Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Vi svenskar måste börja prata med invandrare. Fler svenskar kan bli den efterlängtade svenska samtalspartnern för nyanlända, skriver språkstödjaren Birgitta Silfver.

”Lär dig svenska för att få stanna i Sverige! Se till att klara testerna!” Så låter det ofta från talarstolarna.

Politikerna slår sig för bröstet över sin rätlinjighet och kompromisslöshet, men de kan skrika sig hesa bäst de vill. Ingen lär bli bättre på svenska för det. Något saknas.

Jag möter invandrare från länder som Eritrea, Somalia, Afghanistan och Syrien. Många är flerspråkiga och ivriga att lära svenska. De går dagtid på lektioner i svenska för invandrare och kvällstid på språkkafé.

Varje tisdag kväll träffas vi och samtalar. Alla har de ett stort problem. De saknar svenskar att tala med i sin vardag.

För att lära sig ett språk behöver man praktisera det i vardagen. Hur ska man kunna lära sig svenska om ingen svensk vill prata med invandrare? Alla som försökt lära sig ett nytt språk vet hur svårt det kan vara. De allra flesta som kommer hit vill inget hellre än att lära sig svenska.

Min uppmaning lyder: Bli den efterlängtade svenska samtalspartnern i invandrarens vardag!