Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 09:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-vill-gora-gora-stadens-offentliga-miljoer-tryggare/

Insändare

Insändare. Vi vill göra göra stadens offentliga miljöer tryggare

På DN.Åsikt skriver Birgitta Wijkman om att centrala Södermalm också behöver få sin beskärda del av trygghet. Wijkman beskriver hur Medborgarplatsen fortsatt är en av stadens mest otrygga platser, trots många och fagra löften om åtgärder från politiskt håll. I Moderaterna delar vi den bilden, och vi beklagar att stadens politiska ledning verkar blunda för verkligheten.

I förra veckan släppte The Economist sin årliga undersökning över världens mest trygga städer. Stockholm faller fyra placeringar jämfört med 2016. Det kan tyckas lite internationellt sett, men trenden är tyvärr tydlig, otryggheten i staden ökar. Inte minst ser vi det i stadens egen trygghetsmätning där boende på Södermalm har en betydligt högre oro att utsättas för brott än tidigare mätning.

Moderaterna vill, precis som Birgitta Wijkman, ha trygga offentliga centrum och torg. I vårt budgetförslag som vi nu presenterar satsar vi därför totalt 100 miljoner kronor under fyra år för att säkerställa detta i konceptet Trygg stad. Initialt har vi pekat ut tolv torg och centrum över hela staden där konceptet ska startas. Medborgarplatsen är en av dessa platser.

Vårt förslag handlar inte om ytterligare något kortsiktigt projekt, det handlar om ett långsiktigt trygghetsåtagande genom riktade pengar till platssamverkan mellan stad, fastighetsägare, handlare och andra aktörer som polis. Vi vet att fysisk närvaro och ett rent och snyggt offentligt rum med upplevelser och aktiviteter ökar såväl trivsel som människors vilja att vistas på platsen. De pengar vi avsätter går därför till personal för skötsel- och renhållning i otrygga centrum och torg, och till att ordna aktiviteter och en attraktiv plats.

Ett av de viktigaste syftena med Trygg stad är att göra stadens offentliga miljöer tryggare, genom att skapa positiva identiteter kring platser som i dag är väldigt utsatta. Men detta behöver mätas och följas upp för att fungera. Därför kommer kontinuerliga trygghetsmätningar att vara en nyckelfaktor i arbetet. Sådana mätningar ska genomföras en till två gånger dagligen. Vår målsättning är att 90 procent av de som vistas på platserna ska känna sig trygga oavsett tid på dygnet, och vi kommer inte att lämna platserna förrän detta mål har uppnåtts. I exempelvis Bryant Park i New York mäter de hur många män och kvinnor som vistas i parken. Målsättningen är att ha fler kvinnor än män i parken, då vet man att platsen är upplevs som trygg. Vi vill att såväl gammal som ung, man som kvinna ska känna att stadens offentliga utrymmen är deras, och att de ska kännas trygga och attraktiva.

I Moderaterna vet vi att välskötta platser också är trygga platser och därför satsar vi i vår budget 145 miljoner mer än Socialdemokraterna på trygghet, renhållning och skötsel i våra offentliga miljöer, så att stockholmarna ska ta del av det bästa av vår stad. Ett hoppfullt Stockholm ska ha snygga och trygga miljöer där ingen känner sig otrygg i att vistas.