Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 09:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vikten-av-sjalvkannedom-och-existentiella-samtal/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vikten av självkännedom och existentiella samtal

För att kunna möta människor i svåra situationer behöver du ha fått möjlighet att konfrontera dina egna värderingar och känslor.

Rätta artikel

Att arbeta med människor i behov av vård, omsorg och stöd är bland det finaste man kan göra.

Traditionellt har de ”nära patienten/vårdtagaren-sysslorna” varit ett kvinnogöra. På 60-talet anställdes hemmafruar för att utföra uppgifter, som äldre människor behövde hjälp med i hemmet. De kallades på den tiden för hemsamariter, och de hade ingen särskild utbildning.

Inställningen att den här typen av arbete (det som i dag kallas hemtjänst) kan utföras av vem som helst hänger fortfarande kvar. Du kan gå rakt in från gatan, klä på dig en blå bussarong och börja arbeta med äldre, sjuka, funktionsnedsatta... i deras hem. Bara du har ”ett stort hjärta och förmåga att visa kärlek och omtanke” anser Otto Huanuco att du fixar detta.  Jag anser att Otto har fel.

På vård och omsorgsprogrammet ägnar vi (jämte studier i medicin, hälsopedagogik, ergonomi med mera) mycket tid åt de etiska frågeställningarna. Eleverna läser bland annat  kurser i etik, psykologi, psykiatri... och vikten av ”eget växande och självkännedom” lyfts hela tiden.  För att kunna möta människor i svåra situationer behöver du ha fått möjlighet att konfrontera dina egna värderingar och känslor. Du behöver reflektera över din egen inställning till exempelvis döden och döendet. Empati och djupare förståelse utvecklas i takt med att du lär dig reflektera.

Färska undersökningar pekar på att äldre människor i behov av hemtjänst lyfter behovet av existentiella samtal. Att få prata om livsfrågorna - om döden, om ensamheten, om meningen med ”alltihop”... Samma undersökningar visar också tydligt att många äldre upplever att de inte blir respekterade i sin önskan att föra dessa samtal. De blir tvärtom hunsade och det allvarliga ”viftas bort” med repliker som ”du ska se att det ordnar sig”, ”det kommer att bli bättre” etc. Ofta är det tillfälliga vikarier, utan utbildning, som inte har kunskaper om till exempel bemötande och existentiella frågor som fäller dessa kommentarer.

Vi behöver höja statusen inom vård och omsorgsområdet, och det gör vi definitivt inte med den inställning som Otto Huanuco har.

Nej. Utbildning bör vara ett krav - och gärna kontinuerlig fortbildning och handledning..