Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 08:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/viktiga-social-skillnader-i-sjukvarden/

DN Åsikt

DN Åsikt. Viktiga sociala skillnader i sjukvården

Kvinnor med arytmi tenderar att få sämre sjukvård än män. Det finns däremot inget vetenskapligt bevis som tyder på att detta grundar sig i någon illvilja gentemot kvinnor i sjukvården. Dessutom finns det andra viktiga sociala skillnader inom vården som borde lyftas fram.

Rätta artikel

Malin Lindström har rätt i att kvinnor med arytmi tenderar att få sämre sjukvård än män. De får generellt senare och mindre effektiv behandling. Det finns däremot inget vetenskapligt bevis som tyder på att detta grundar sig i någon illvilja gentemot kvinnor i sjukvården. Istället beror detta snarare på att de flesta vetenskapliga studier är gjorda på män. Detta eftersom man inte var medveten om att både sjukdomsförlopp och vissa läkemedel verkar annorlunda på respektive kön. Faktum är att man bara för några decennier sedan trodde att hjärt-kärlsjukdomar bara drabbade män. Det kommer därför tyvärr att ta tid innan kvinnor kan få likvärdig vård inom detta område.

Det bör dock också framkomma att det även finns andra viktiga sociala skillnader inom vården och att det inte alltid är kvinnor som får sämre behandling. Exempelvis är risken för att dö före 65 års ålder mer än dubbelt så hög bland personer med enbart grundskoleutbildning jämfört med dem med eftergymnasial utbildning. Detta gäller både kvinnor och män. Motsvarande skillnader finns också mellan utlandsfödda och svenskfödda personer. Män och utlandsfödda har till exempel högre dödlighet i behandlingsbara sjukdomar jämfört med kvinnor och svenskfödda. I det avseendet tillhör Malin Lindström det mest privilegierade samhällsgruppen i Sverige.

Källor: https://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=14870 https://www.arytmia.se/site/page/formaksflimmer-skillnader-mellan-kvinnor-och-man https://www.socialstyrelsen.se/lists/Artikelkatalog/Attachments/18546/2011-12-30.pdf