Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/viktigare-med-okad-bemanning-forkortad-arbetstid/

Insändare

Insändare. Viktigare med ökad bemanning än förkortad arbetstid

Det är bättre för alla med ökad bemanning i stället för sänkt arbetstid. Sänkt arbetstid med samma bemanning gör det inte bättre för de äldre. Samma arbetsuppgifter som tidigare ska ändå utföras.

Om man sänker arbetstiden för anställda i äldreomsorgen vill väl de anställda ändå ha samma totala lön som tidigare? Om man sänker arbetstiden från åtta till exempelvis sex timmar per arbetsdag ökar timlönekostnaden med 33 procent för arbetsgivaren. Personalen kommer ändå att ha det precis lika stressigt som tidigare under den tid man jobbar.

Vore det då inte bättre att öka bemanningen med 25 procent? Då skulle personalen få det mindre stressigt på jobbet och får mer tid att ta hand om de äldre och kostnaden för arbetsgivaren skulle öka med bara 25 procent.

Sänkt arbetstid med samma bemanning gör det inte bättre för de äldre. Samma arbetsuppgifter som tidigare ska utföras, och för den gamle blir det precis lika stressigt som tidigare.

Jag tycker att det skulle behövas fler ”händer” i vården.