Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 14:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/viktigt-for-klimatet-med-nattag-till-europa/

DN Åsikt

DN Åsikt. Viktigt för klimatet med nattåg till Europa

Vi är många som reser regelbundet till europeiska städer. Att på ett smidigt sätt kunna åka tåg skulle spara vårt klimat och faktiskt ge oss resenärer ett bekvämare sätt att resa, mer tid att träffas och mindre stress.

Att kunna sätta sig på tåget hemmavid och utan krångliga byten och en hel dags resande kunna vakna i Berlin, Bryssel eller Paris. Per Eric Rosén plockar fram en viktig nyckel i arbetet med att minska klimatpåverkan från persontransporter till och från Sverige.

Vi har ett sort antal resenärer som med regelbundenhet flyger till dessa och andra europeiska storstäder. Arbetet kräver för många detta resande, till exempel för våra politiker i Bryssel eller anställda i internationella företag med huvudkontor i andra europeiska länder.

För mig och mina kollegor handlar det om resor till Amsterdam. För några år sedan fanns en möjlighet att ta tåget till Köpenhamn och där ta ett nattåg mot Paris för att vakna i Amsterdam på morgonen. En trevlig resa med egen kupé med dusch, tre rätters middag och alla möjligheter att arbeta på tåget, speciellt nu med ett enklare system för datatrafik i andra länder. Denna resa kräver i dag en hel dag av byten och är därmed utesluten.

Flyga är inget privilegium. Det är obekvämt och kostar vårt klimat. Det vore fantastiskt att kunna åka tåg igen!