Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vilka-ar-som-oss-svenskar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vilka är som oss svenskar?

Var finns det perfekta landet eller de perfekta individerna? Ingenstans – eller överallt. I Sverige har vi en lång tradition av samverkan och ansvarstagande. Låt oss fortsätta så. Sverige är kanske inte världens bästa land – men vilket land är bättre? Vi som får förmånen att bo här har vunnit en vinstlott. Heja Sverige!

Vilka är vi? Är alla vi svenskar lika? Vilken fördomsfull inställning.

Vi , precis som andra människor i andra länder, är olika! Det finns många i Sverige som engagerar sig både i grannar och flyktingars och andra invandrares väl och ve. Öppna ögonen och se dig omkring – överallt finns människor som satsar egen tid och energi för att förbättra både för sig själva och för andra. Åk buss och prata med dina medresenärer! Då kan du få veta vad ”vi” tycker eller gör. Om du sitter i egen bil i en bilkö är det förstås svårare att kommunicera. Men då kan du kanske ta med någon granne som gratispassagerare?

Sedan är det ju så att många unga familjer med små barn har fullt upp med det egna jobbet och den egna familjen. Men barnen växer upp och klarar en hel del själva. Många föräldrar satsar tid som idrottsledare eller scoutledare både för egna och andras barn.

Se dig omkring och lyssna på dem som engagerar sig både i sitt arbete och sin familj och egen och andras fritid. Den bästa integrationen sker på landsbygden sägs det. Där finns engagerade människor som ser de nykomna som individer med resurser och inte som en grå massa med problem.

De flesta som röstar och betalar skatt förväntar sig inte att ”andra” ska ta hand om deras liv.

Sverige har och har haft ansvarsfulla medborgare och pålitliga tjänstemän. Det ena utesluter inte det andra. En sådan samverkan har funnits och fungerat hyfsat bra. Vilket land har en bättre demokrati?

Var finns en problemfri samverkan mellan stat och individ? Knappast i USA! Möjligen i Schweiz?

Men varför titta utanför vårt lands gränser. Vi har och har haft ett system som både kräver ansvar av individen och satsar på kollektiv samverkan.

Jag är så glad att jag bor i Sverige i dag. Här lever vi i ett fritt land bland fria människor. Vi har ännu en fri skola och nästan fri sjukvård – och vi lever i fred med våra grannar inom och utanför Sverige. Heja Sverige!