Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 18:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vill-vi-ha-en-forankrad-nationaldag-far-vi-skapa-den-sjalva/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vill vi ha en förankrad nationaldag får vi skapa den själva

Kyrkan kan vara en viktig part i skapandet av en nationaldag som är förankrad i folksjälen och samhället. Det är en roll som kyrkan borde känna stolthet över att ta. Att istället som författarna blanda ihop nationaldag med nationalism visar på okunskap eller uppgivenhet.

Rätta artikel

Det är sorgligt att Englund och Myrstener blandar ihop vårt nationaldagsfirande med nationalism och att de dessutom likställer nationalism och patriotism. Att fira vår nationaldag har inget med nationalism att göra, däremot är det en patriotisk handling.

Jag håller med författarna om att vår nationaldag är konstruerad och har en ytterst tveksam demokratiskt koppling - ingen fred som firas de 6 juni inte. Dagen är kopplad till en händelse då fjärde ståndet (bönderna) mot sin vilja tingades att skriva under den nya författningen efter kuppen mot och avsättandet av Gustav IV Adolf.

De flesta länder har en nationaldag. En dag som binder samman landet, inte bara de egna medborgarna utan alla som är delaktiga i samhället. Detta är ett tillfället att skapa tillhörighet och gemenskap samtidigt som historien och framtida utmaningar kan bindas samman.

Ett land och ett samhäller väljer själv hur man vill hantera sin nationaldag. Eftersom det saknas folklig förankring i vår svenska nationaldag har dagen blivet ett lätt offer för nationalistiska och odemokratiska rörelser. Kungafamiljen visas upp i Sverigedräkt, nationalister kan demonstrera och Svensson tackar för en extra helgdag som helst tillbringas i skärgården eller på annat håll med familjen.

Vill vi ha en nationaldag som är förankrad i folksjälen måste vi skapa den själva. Det skulle kunna vara en dag där Sverige samlas och firar att vi är 10 miljoner själar som kan påverka vår egen framtid och som kan visa hur demokrati och omtanke kan skapa ett samhälle att vara stolta över. Samtidigt skulle vi kunna ge oss själva ny energi att ta itu med de utmaningar som alltid finns i ett samhälle och även ett avstamp för att föra våra erfarenheter ut i det internationella samfundet. För alla stora avgörande beslut måste tas på den internationella scenen, helt oavsett vad nationalisterna tror; miljö, fred och samarbete löses inte isolerat.

Det vore olyckligt om kyrkan väljer att vända nationaldagen ryggen. Det vore mycket mer givande om kyrkan tog en aktiv del i skapandet av en förankrad och engagerande nationaldag.

Att som författarna vända nationaldagen ryggen med motiveringen att den kan främja nationalism är lika olyckligt som att föreslå att lägga ner alla religiörsa samfund eftersom dessa kan främja extremism.