Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/visa-alla-avgifter-pa-lonebeskedet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Visa alla avgifter på lönebeskedet”

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

INSÄNDARE. Arbetsgivare borde visa hela lönen inklusive avgifter på lönebeskeden. Öka kunskapen om skatter för att stärka förutsättningarna för den demokratiska processen, skriver Jörgen Rasmusson.

Tre av fyra underskattar hur mycket skatt de betalar på arbete, och tre av fyra tror dessutom att skatterna på arbete är mindre än 40 procent. Färre än var tionde vet hur höga skatterna på arbete är. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjorde strax före jul.

Så här skulle det inte behöva vara – människor har rätt att veta. En bra start vore om alla arbetsgivare visade hela lönen inklusive arbetsgivaravgifter på lönebeskeden. Detta är en enkel sak med de allra flesta lönesystem. 

I den politiska debatten talas ofta om olika skattereformer, och att öka kunskapen om skatter stärker förutsättningarna för den demokratiska processen.

Jag är vd på ett företag och visar hela lönen inklusive alla skatter på lönebeskedet – följ mitt exempel.