Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 22:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/visa-anstallda-hur-mycket-de-egentligen-betalar-i-skatt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Visa anställda hur mycket de egentligen betalar i skatt”

Foto: Christine Olsson/TT

Om arbetsgivare visar sina anställda på lönebeskedet vad egentligen betalar i skatt skulle det medföra en mer konstruktiv debatt om både löner och skatter, skriver läsaren Rolf Lundmark.

Rätta artikel

Från årsskiftet måste alla arbetsgivare lämna individuella arbetsgivardeklarationer för alla anställda månadsvis, så kallad AGI. Detta innebär i praktiken en hel del merarbete för företagen. Den eventuella vinsten med systemet är att myndigheter får lättare att kontrollera olika former av fusk.

Man hade kunnat hoppas att anställda genom det nya systemet skulle få mer information om hur mycket och vilka skatter som läggs på lönen och den totala kostnaden för arbetsgivaren. Men så är det inte.

Löntagare kan logga in på Skatteverkets hemsida och se att skatt betalats, men vilka skatter och hur mycket framgår inte – trots att det hade varit enkelt för Skatteverket att redovisa exempelvis arbetsgivaravgiftens olika delar och jobbskatteavdraget.

Som arbetsgivare kan man råda bot på problemet genom att använda lönebesked som visar hela lönen, inklusive arbetsgivaravgifter. De flesta lönesystem klarar detta.

En undersökning från Svenskt Näringsliv visade i somras att hela tre av fyra svenskar underskattar skatterna på vanliga lönenivåer. Detta beror sannolikt på att de flesta aldrig får se hela lönekostnaden – inklusive skatten – och att vi inte tänker på alla de konsumtionsskatter vi betalar.

Så jag vill uppmana alla företagarkolleger att ta chansen och se till att lönebeskeden till era anställda visar hela lönen. Nu när vi ändå måste se över rutinerna är det ett utmärkt läge att göra denna folkbildningsinsats.

Bäst vore naturligtvis om myndigheterna vågade vara transparenta och redovisa detta. Det skulle troligtvis medföra en mer konstruktiv debatt när det gäller både löner och skatter.