Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/visa-arbetsgivaravgiften-pa-lonebeskedet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Visa arbetsgivaravgiften på lönebeskedet”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Fler arbetsgivare borde visa arbetsgivaravgifterna på lönebeskedet. Alla borde vara intresserade hur stor del av den totala lönen som går bort i skatt, skriver företagaren Pontus Angland.

Julen är den tid på året då givmildheten är som störst. Vi ger varandra julklappar och skänker pengar till behövande.

För att detta ska vara möjligt krävs att människor har pengar i plånboken och vet var gåvorna hamnar. Få skulle nog skänka pengar utan att ha en aning om vart de faktiskt går.

Tyvärr fungerar inte skattesystemet lika transparent. Många underskattar hur mycket de betalar i skatt.

Vissa skatter och avgifter är många helt omedvetna om att man betalar. Arbetsgivaravgiften är en sådan. Det är inte så konstigt, då den ofta inte syns på lönebeskedet.

Men det är enkelt avhjälpt. I det flesta lönesystem kan den visas med ett knapptryck. Du som anställd kan fråga din arbetsgivare efter att visa hela lönen och du som företagare kan enkelt ordna det via ert lönesystem. Det gör jag i mitt företag.

Alla borde vara intresserade hur stor del av den totala lönen som går bort i skatt. Vore därför inte det ett bra nyårslöfte att visa hela skatten vid nästa löneutbetalning? Då skulle medvetenheten öka bland allmänheten.