Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 22:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/visa-solidaritet-och-ge-asyl-till-de-ensamkommande/

Insändare

Insändare. Visa solidaritet och ge asyl till de ensamkommande

Det enda rätta är att ge de ensamkommande ungdomar som kom hit 2015 och 2016 asyl. Den behandling vi utsätter dem för innebär att Sverige, med stolta traditioner inom flyktingmottagande, hamnat på botten av förnedringens skam.

Jag har i mitt arbete mött många fina, duktiga och trevliga ungdomar, både svenskfödda och invandrare. Under 2015 kom många flyktingar och kommunerna inredde och satsade fullt ut för att ge ett fullgott mottagande. Flyktingmottagningen skapade många meningsfulla arbeten i skolor och i kommunerna. Personal med hög kompetens utbildades.

Nu när ungdomarna som kom nått myndig ålder kastas allt ut - bort från boenden och trygghet. Personal varslades om uppsägning och boendena tömdes på möbler och kompetent personal.

Plötsligt slussades ungdomar fram och tillbaka till asylboenden för vuxna och skolgång revs upp. All kunskap om trauma och trygghet förlorade betydelse. En dragkamp mellan olika myndigheter och politiska partier har fått fösa ihop tidigare ståndpunkter till nån blek gegga där ingenting längre är som förut.

Det Sverige som under 1900-talet skaffat sig en ärofylld roll med ledord som solidaritet, mänskliga rättigheter och öppna armar har med ett elakt magplask hamnat på botten av förnedringens skam. Vårt land kommer att ha svårt att resa sig. Omvärldens kritik har färgat landets kinder röda av skam.

Vad kan man göra ? Frågor och förslag kastas mellan politikerna som för att låtsas att de bryr sig men de som står mitt emellan – de stackars ungdomar som med skräck i ögonen inte vet vad som händer med deras liv.