Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vuxna-maste-nyansera-svartmalningen-av-klimatet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vuxna måste nyansera svartmålningen av klimatet”

Deltagare i den globala klimatstrejken på Mynttorget i Stockholm den 15 mars. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vuxna måste nyansera ungas svartmålning av klimatet. Målas framtiden upp i alltför nattsvarta färger kan det minska framtidstron och skapa ökad psykisk ohälsa, skriver läsaren Camilla Holmqvist.

Rätta artikel

Visst är det bra att lyssna till unga människor och ta till sig deras tankar och idéer. Men minst lika viktigt är det att vuxenvärlden förmår förmedla det vidare perspektivet, speciellt när det som kommuniceras är svartmålande om allas vår framtid här på jorden.

En flicka som Greta Thunberg med sin diagnos är inte emotionellt mogen att se helheten. Därför är det extra viktigt att vuxenvärlden säger att läget är allvarligt, klimatet är viktigt att fokusera på – men att situationen inte är nattsvart.

Många unga människor mår psykiskt dåligt av all oro som förmedlas. Alla unga har inte vuxnas förmåga att se helheten och därmed även hoppfulla saker.

Vi vet inte om allt blir nattsvart. Ska unga människor inte få ha något hopp om framtiden?

Ena dagen förmedlas dystra rapporter om klimatet, nästa dag förmedlas att vi måste sluta äta kött på grund av klimatet, men även av andra skäl. Om unga slutar äta kött och inte får i sig rätt sorts grönsaker, vilket i Danmark visat sig allvarligt, får fler depressioner och psykisk ohälsa – är inte det allvarligt?

När förmedlas bilden till unga om att många saker blir bättre och ljusare? Det är vuxnas ansvar.

Alla lever inte så priviligerade liv som storstadsbor gör. Det är inte särskilt miljövänligt att bo i Stockholms innerstad dit all mat ska transporteras, men ingen mat produceras. Frågan är om inte någon som bor på på landet, hjälper med att producera mat, aldrig åker på flygresor och inte äter på energikrävande restauranger bidrar mer till en mer hållbar utveckling.

Den dagen Malena Ernman och hennes familj väljer det livet, vore det hedersvärt, men inte gör de så stora uppoffringar i dag.

Det finns många unga som är mobbade i det tysta, har tufft i familjen och lever i ekonomisk fattigdom i Sverige och västvärlden. Då kan den här pessimistiska oemotsagda världsbilden som nu kommuniceras bli droppen som får framtidstron i det unga hjärtat att sluta slå.

Det är jag minst lika orolig för. Är inte du?