Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 07:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/william-nordhaus-samsta-mojliga-ekonomipristagare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”William Nordhaus sämsta möjliga ekonomipristagare”

William Nordhaus, 2018 års ekonomipristagare till Alfred Nobels minne.
William Nordhaus, 2018 års ekonomipristagare till Alfred Nobels minne. Foto: Craig Ruttle

Valet att ge Riksbankens ekonomipris till Nobels minne till William Nordhaus kunde knappast varit sämre. Han ser den globala uppvärmningen och dess konsekvenser som ett problem marknaden ska lösa, skriver läsaren Roger Bydler.

Riksbankens ekonomipris till William Nordhaus är ingen fjäder i hatten för dem som utser pristagare. Tvärtom förtjänar de all kritik för valet. 

Nordhaus tillhör de ekonomer som ser klimatåtgärder som kostnader och inte som investeringar. Hans resonemang går ut på att vi ska hålla tillbaka med åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser i dag, med argumentet att vi kommer att ha bättre råd i framtiden, eftersom vi då blir rikare. 

Han ser den globala uppvärmningen och dess konsekvenser som ett problem marknaden ska lösa och kallar utsläppen av koldioxid med ekonomijargong för ”marknadsmisslyckanden”.

Tidpunkten för val av pristagare kunde ju heller inte vara sämre. FN:s klimatpanel kom med sin rapport om konsekvenser av 1,5 graders uppvärmning och vad det skulle innebära samtidigt som Nobelpriset till Nordhaus offentliggjordes. 

Om vi ska klara 1,5-gradersgränsen krävs enligt rapporten en omställning av samhället i en omfattning som ”mänskligheten aldrig upplevt tidigare”. Att det är bråttom får vi en uppfattning om genom att fördela den kolbudget – alltså de återstående utsläppen till max 1,5 grader – som vi i Sverige har att förhålla oss till. Den ger oss en kvot på omkring 55 ton växthusgaser per person att släppa ut. 

Vi orsakar i dag utsläpp på mellan tio och elva ton per person och år. Ska vi bidra till max 1,5 graders uppvärmning har vi alltså fem år på oss innan vår kvot är slut om vi inte minskar våra utsläpp.

DN Åsikt 17 oktober 2018 kl 17

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.