Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 10:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/yngre-hjarnor-saknar-analytisk-formaga/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Yngre hjärnor saknar högre analytisk förmåga”

Foto: Daniel Roos

INSÄNDARE. Yngre hjärnor saknar högre analytisk förmåga. Vi kan inte förvänta oss att elever i grundskolan ska klara av analytiska färdigheter på universitetsnivå, skriver läkaren Elsa Biteus.

Apropå DN Debatt-artikeln om at faktakunskaper betonas i förslaget till nya kursplaner (24 september 2019) av Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och Anna Westerholm, chef för läroplans­avdelningen:

Det är viktigt att utbildningsdepartementet och Skolverket tar hänsyn till vilka förutsättningar vår hjärna har att prestera när de beslutar om grundskolans kurs- och ämnesplaner samt tillhörande kunskapskrav.

Vår hjärna är inte färdigutvecklad förrän vid 25 års ålder och det är pannloben som utvecklas sist. I pannloben sitter förmågor som att värdera och analysera information, föra resonemang och fatta beslut.

Vi kan inte förvänta oss att elever i grundskolan ska klara av att visa upp högre analytiska färdigheter på universitetsnivå. Tonåringar kan börja dra slutsatser utifrån den kunskapsbas med fakta som de har byggt upp under skolåren. De elever som sedan väljer att gå vidare till gymnasiala och eftergymnasiala studier kommer att fördjupa sig ytterligare i dessa analytiska färdigheter. 

Att Skolverket presenterar sina förslag till förändrade kurs- och ämnesplaner för grundskolan och inbjuder alla att inkomma med synpunkter, ska här ges stor eloge. Det är vägen framåt för alla våra statliga myndigheter. Ta tillvara på den kunskap som finns både inom den yrkesspecifika verksamheten och i samhället i stort. 

Var det inte i antikens Grekland som demokratin uppstod? Bevara vårt viktiga mänskliga kulturarv för alla kommande generationer. 

Och låt var sak ha sin plats och sin tid. Högre analytiska förmågor har sin plats i i en högre utvecklad hjärna.