Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-29 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/yoga-ett-verktyg-for-forbattrad-halsa/

Insändare

Insändare. Yoga ett verktyg för förbättrad hälsa

Yoga är inte en hinduistisk metod. Den föregår hinduismen. Buddhism och sikhism använder också yoga. Efter att ha satt sig in i detta har man inom Svenska kyrkan börjat använda yoga och muslimer har också fått utöva yoga.

Jag står för humanism som alla människors lika värde. Det innebär också att man kan leva olika bara man inte skadar andra. Ett förbund som Humanisterna borde enligt detta ha rätt att verka för sin syn.

Olika skolor som provar olika metoder för inlärning anser jag bara bra. Själv har jag alltid varit tveksam till skolor med olika ideologier. I skolan möts alla och man arbetar med alla likas värde och samarbete lär sig barnen det. Det borde ingå filosofi i skolan för att kunna diskutera alla olika livsåskådningar samt etik.

I ämnet religion ska alla religioner tas upp. Den ökande tveksamheten till just religiösa friskolor har varit att det vid granskningar visar sig att det i vissa fall varit en påverkan till en viss tolkning av en religion och i och med det en viss livsåskådning lärts ut till barnen. I vissa fall har den livsåskådning varit i strid med alla människors lika värde.

Vad gäller yoga saknar Thomas Bergman kunskap att den skulle höra till bara en religion, hinduismen. Sikhismen och buddhismen använder också yoga. De grundläggande texterna av exempelvis Patanjali innehåller bara information om att någon större än enskilda människor finns. Detta är de flesta religioner överens om.

Ordet yoga betyder på sanskrit ok, och med det menas att försöka förena kropp och själ. De flesta religioner tar upp dessa fenomen.

Syftet med yoga är att livet är tufft och att människan lättare ska kunna hantera det samt att egoism leder till mer problem. En yogi ska verka för en bättre värld. Detta menar de flesta religioner i dag också.

Jag har läst på inom detta för jag fick i uppdrag att skriva en kandidatuppsats i ämnet.Om hänsyn tas till de som kan ha haft svåra upplevelser och behöver mer terapi och yogan lärs ut av en verkligt kunnig visade sig medicinska artiklar på bland annat mindre stress och mer välbefinnande.

Detta är orsaken till ökad användning av yoga inom skolor och sjukvård. Detta är också orsaken till att yoga har börjat användas inom Svenska kyrkan och att muslimer kan utöva denna från religion frikopplade yoga.

Yoga är alltså ett verktyg för förbättrad hälsa. Tanken när den används inom religion är att om man mår bättre kan man lättare utöva sin religion. Ateister använder yoga för att må bättre och humanister som stöd för att verka för en bättre värld.