Hoppa till innehållet

Jens Linder

Allt från skribenten. 1768 ARTIKLAR

MAT & DRYCK

Upp och ned-kaka och andra utmaningar

I behov av nya perspektiv på din matlagning? Vänd på steken (eller kakan) så får du nya upplevelser.

MAT & DRYCK

Jens Linder: Jag får fjärilar i magen när kastrullen vänds

MAT & DRYCK

Skagen upp och ned

En sådan enkel och ljuvlig klassiker toast Skagen är. De få ingredienserna är briljant kombinerade.

MAT & DRYCK

Tomat Tatin

Den klassiska upp och nedvända äppelpajen tarte Tatin uppfanns 1888 i Frankrike av Stephanie Tatin.

MAT & DRYCK

Persiskt saffransris – tahchin

Det här är en ståtlig persisk rätt som kan göras på hundra olika vis. Somliga tillsätter några droppar …

MAT & DRYCK

Ananas upp och ned

Det här är en amerikansk omvänd efterrättspaj som hade sin storhetstid för omkring 50 år sedan.

MAT & DRYCK
Landgångens pålägg har varit många: kokt ägg, räkor, kräftstjärtar, ansjovis, matjessill, skivbar pastej, skinka (i bästa fall helrökt i värsta fall kokt och pressad), rostbiff, paté, cumberlandsås, remouladsås, mimosasallad, ostar och vindruvor eller oliver på tandpetare. Och så garnering med salladsblad, tomatklyfta och gurksnurra.

Bortglömda rätten som är en smörgås och ett helt kalas på samma gång

Landgången må betraktas som en mossig relik, men det finns goda skäl att låta denna matiga macka återuppstå i …

MAT & DRYCK

Jens Linder: Därför är landgången en briljant idé

MAT & DRYCK

Utdragen getostmacka

Den här goda ostkrämen är inspirerad av olika röror från Mellanöstern. Det kommer att bli över av röran, men …

MAT & DRYCK

Renoverad landgång

Något exakt definierat original av landgången existerar inte. Men förr i tiden pryddes den ofta med räkor, …

MAT & DRYCK

Ny nordisk landgång

Här en nyskapelse, en lång macka med rejäla nordiska smaker. Den som inte gillar sött matbröd kan välja …

MAT & DRYCK

Avlång tonfiskmacka med variation

Ett sätt att ta vara på landgångsprincipen är att göra en röra som grund och toppa med olika tillbehör.

MAT & DRYCK

Jens Linder: Ketchupen har bytts ut mot koreansk gochujang

MAT & DRYCK

Starkt och hett på rätt sätt

För att lyckas med den starka maten gäller det att välja rätt sorts hetta och att balansera den med andra …

MAT & DRYCK

Strimlad biff från Yunnan

Yunnan är en så spännande region i Kina med mat som är stark både av sichuanpeppar och chili (och ibland …

MAT & DRYCK

Kyckling peri peri med vårgrönt ris

Denna riktigt eldiga kycklingrätt har sitt ursprung i Portugal och Sydafrika och serveras numera lite …

MAT & DRYCK

Srilankesisk småpotatis

I detta tillbehör bäddas chilihettan och senapens ettrighet in av mer aromatiska smaksättare som kanel och …

MAT & DRYCK

Sparris chulibul

Här bäddas den fruktiga men skarpa chilismaken in av framför allt majsens sötma.

MAT & DRYCK
Många gamla råd om matlagning stämmer inte, eller är bara delvis sanna.

Här är matmyterna du kan strunta i

Hur länge ska degen knådas och när ska köttet egentligen kryddas? Det finns gott om gamla kökssanningar.

MAT & DRYCK

Buljong är mirakelmedlet i köket

Att koka sin egen buljong är ett av de enklaste sätten att bli mätt, varm och lycklig på.

MAT & DRYCK

Jens Linder: Lyft din mat från god till fantastisk

MAT & DRYCK

Rödvinssås på en köttsky

Få saker gör sådan succé som rödvinssås. Har man en egen sky, blir den extra god.

MAT & DRYCK

Vegobuljong med alger och svamp

Det här är en nypåhittad mild vegetarisk buljong där ingredienserna inte bryns i förväg.

MAT & DRYCK

Linders kycklingbuljong

Traditionella kycklingbuljonger kokas ofta med morot och på hel kyckling. Jag gillar att använda kycklingben …