Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 20:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150-listan/2014/11/05/107-oforglomlig-brechttolkning-i-upprorens-tid/

150listan

107. Oförglömlig Brechttolkning i upprorens tid

Teater • Bertolt Brecht • ”Den goda människan i Sezuan” • 1971

Går det att vara god i en ond värld? ”Den goda människan i Sezuan” på Stockholms stadsteater 1971 träffade sin tid rakt i dess upproriska hjärta. Tre gudar letar på jorden efter en god människa, hittar en enda, den fattiga Shen Te. Hennes belöning, en liten tobaksaffär, blir dock en prövning: alla tigger av henne. Till försvar uppfinner hon en grym kusin, Shui Ta. Lena Granhagen gjorde i Johan Bergenstråhles uppsättning den dubbla huvudrollen oförglömlig. I hennes förtvivlade medmänsklighet fanns också, i Brechts anda, en nykter blick på publiken, för att få den att tänka.

Till och med den 6 december nominerar DN Kultur 150 kulturhändelser sedan tidningen grundades. Sedan startar omröstningen om de 10 viktigaste. Du hittar alla på dn.se/150listan. Var med!