Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 06:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150-listan/2014/11/14/119-sandstrom-oppnade-nya-vagar/

150listan

119. Sandström öppnade nya vägar

Musik • Sven David Sandström: ”Requiem: De ur alla minnen fallna” • År 1982

Verket var ett resultat av samarbete mellan kompositören Sven David Sandström och författaren Tobias Berggren, som skrivit en text om Förintelsens barn­offer. Sandströms nyskrivna ”Requiem” blev del i ett paradigmskifte i svenskt musikliv. Från en abstrakt inriktad konstmusik öppnade detta verk med sitt skriande samhällsengagemang en ny tradition. Det förekom protester mot att barnkören sjöng så grova texter och verket blev kontroversiellt – men kom att öppna vägen mot en mer intuitiv, skönhetslängtande musik, en nyromantisk stil, som tagit sig till människors hjärtan.

Till och med den 6 december nominerar DN Kultur 150 kulturhändelser sedan tidningen grundades. Sedan startar omröstningen om de 10 viktigaste. Du hittar alla på dn.se/150listan. Var med!