Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 23:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150-listan/2014/11/16/122-alskade-broder-i-saga-om-livet-och-doden/

150listan

122. Älskade bröder i saga om livet och döden

Barnlitteratur • Astrid Lindgren: ”Bröderna Lejonhjärta” • År 1973

Astrid Lindgren hade skrivit om döden tidigare, och hon hade skrivit många sagor. Men berättelsen om bröderna Lejonhjärta, Skorpan och Jonatan Lejon, som dör och kommer till Nangijala, ”där det fortfarande är lägereldarnas och sagornas tid”, väckte stor uppmärksamhet.

Boken var inte invändningsfri. Kritiker beskrev den som skönmålning och eskapism, ja, rentav religiös propaganda, medan andra påpekade att den kan läsas som ett dödssjukt barns sista förtvivlade önskedröm. Men älskad blev och är den, boken om Törnrosdalens och Körsbärsdalens frihetskamp mot tyrannen Tengil.

Till och med den 6 december nominerar DN Kultur 150 kulturhändelser sedan tidningen grundades. Sedan startar omröstningen om de 10 viktigaste. Du hittar alla på dn.se/150listan. Var med!