Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 20:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150-listan/2014/11/16/123-den-svenska-deckar-vagen-borjade-i-ystad/

150listan

123. Den svenska deckar- vågen började i Ystad

Litteratur • Henning Mankell: ”Mördare utan ansikte” • År 1991

Henning Mankell gick i Sjöwall-Wahlöös samhällskritiska fotspår när han inledde sin deckarserie om Ystadskommissarien Kurt Wallander, en allt tröttare medelålders polis som utredde nya typer av brott, ofta med internationella kopplingar. Sverige hade ändrats i grunden, tyckte Henning Mankell, som lyckades tolka samtidens oro genom sina högkvalitativa deckare. Det blev elva böcker om Wallander, internationella succéer som har lagt grunden för den nya svenska deckarvågen. Wallander har även blivit film flera gånger, bland annat med Kenneth Branagh som skånsk polis.

Till och med den 6 december nominerar DN Kultur 150 kulturhändelser sedan tidningen grundades. Sedan startar omröstningen om de 10 viktigaste. Du hittar alla på dn.se/150listan. Var med!