Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150-listan/2014/11/17/125-en-oforglomlig-roll-av-lena-granhagen/

150listan

125. En sångbar poet med känsla för oneliners

Dikter • Nils Ferlin •En döddansares visor • 1930

Den sångbara svenska lyrikens mästare debuterade 1930 med raderna ”Jag är ganska mager om bena, tillika om armar och hals”, som senare tonsattes av Lille Bror Söderlundh och gick rakt in i den svenska litteraturhistorien. Ferlin själv – den svenska poet som Gunnar Ekelöf höll högst – var ett rytmiskt spelgeni som med sin skådespelar- och  scenbakgrund höll hov i samtiden som estradör och upphovsman till bevingade oneliners. I dag står Klarabohemernas främste staty både i Stockholm och hemstaden Filipstad, odödliggjord även som en av de mest citerade diktarna i dagens dödsannonser. ​ Ett misstag gjorde att det på den här platsen tidigare publicerats nummer 107, ”Den goda människan i Sezuan”, men det är Ferlin och ”En döddansares visor” som gäller.

Till och med den 6 december nominerar DN Kultur 150 kulturhändelser sedan tidningen grundades. Sedan startar omröstningen om de 10 viktigaste. Du hittar alla på dn.se/150listan. Var med!