Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 07:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150-listan/2014/11/22/129-genial-mix-av-litteratur-och-scenkonst/

150listan

129. Genial mix av litteratur och scenkonst

Teater •  Mattias Andersson & Backateatern •  År 2006

Mattias Andersson, hyllad dramatiker och regissör, blev 2006 konstnärlig ledare för Backa teater i Göteborg. Där har han byggt vidare på ett storartat konstnärskap och sin unika estetik. I prisbeströdda föreställningar som ”The mental states of Gothenburg”, ”The mental states of Sweden”, ”Brott och straff” och Strindbergs ”Ett drömspel” har han undersökt vår tid med omfattande intervjuer som grund. Som ingen annan smälter han ihop stor litteratur och genial, djärv scenkonst med klarsynta samhällsanalyser och alla vi vanliga människors sköra, eländiga och himlastormande liv – till teaterupplevelser som hänför och förändrar oss.

Till och med den 6 december nominerar DN Kultur 150 kulturhändelser sedan tidningen grundades. Sedan startar omröstningen om de 10 viktigaste. Du hittar alla på dn.se/150listan. Var med!