Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150-listan/2014/11/23/132-karl-oskar-och-kristina-glommer-vi-aldrig/

150listan

132. Karl Oskar och Kristina glömmer vi aldrig

Litteratur • Vilhelm Moberg: Utvandrar-sviten • År 1951–1959

Mobergs romansvit om hur en grupp människor från Ljuders socken i Småland utvandrar till Nordamerika har gång på gång utsetts till den svenska litteraturens förnämsta och mest representativa klassiker – av både läsare och kritiker. De fyra böckerna är ett mästerverk som bygger på grundlig research, skicklig gestaltning och en brinnande respekt för människan och hennes strävan efter ett bättre liv. Inledningen avslutas med orden ”I hemorten är deras namn glömda och deras utvandrings äventyr skall snart ingå i sagan och legenden”. Sant, men vi glömmer aldrig Karl Oskar och Kristina. 

Till och med den 6 december nominerar DN Kultur 150 kulturhändelser sedan tidningen grundades. Sedan startar omröstningen om de 10 viktigaste. Du hittar alla på dn.se/150listan. Var med!