Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150-listan/2014/11/25/136-povel-slar-igenom-med-boogie-woogie/

150listan

136. Povel slår igenom med boogie woogie

Musik • Povel Ramel: ”Johanssons boogie woogie-vals” • År 1944

För sjuttio år sen var den svenska populärmusiken full av dragspel och valser, vilka stod i synnerligen stark kontrast till den urbana jazzmusik som vällde in från USA med omnejd. Den tjugotvåårige Povel Ramel hade redan börjat göra sig ett namn som låtskrivare, musikant och revymakare, men det var när han slog samman dessa uttryck i samma milt vanvettiga (och bara lätt satiriska) paket som hans folkliga genombrott var ett faktum – och hans egen profil med ens så etablerad att han kunde göra nästan vad som helst i sextio år därefter och ändå alltid låta märkligt oförändrad.

Till och med den 6 december nominerar DN Kultur 150 kulturhändelser sedan tidningen grundades. Sedan startar omröstningen om de 10 viktigaste. Du hittar alla på dn.se/150listan. Var med!